Najezda američkih turista na Evropu zbog jakog dolara

Dodajte komentar
Oštar pad eura u odnosu na ostale svjetske valute, učinio je ljetovanje u Evropi jeftinijim, naročito za turiste iz Sjedinjenih američkih država.
Popust od 25 posto – to je konkretni rezultat jačanja dolara u odnosu na euro. Američki turisti koji dolaze svake godine, definitivno osjete valutnu razliku.

„Da, osjeti se razlika. Ovdje sam u turističkoj i posjeti porodici, i dolarima mogu kupiti više nego prije“, kaže Terry Hoof, turista iz SAD-a.

Politika Evropske centralne banke, u kombinaciji sa grčkom dužničkom krizom, oborila je vrijednost eura. Sa druge strane, politika Američkih federalnih rezervi ojačala je položaj dolara, nezavisno od događanja u ostatku svijeta.

Tako su turističke rezervacije u pojedinim evropskim državama u prosjeku porasle za 20 posto, a među gradovima najviše se ističe Pariz koji ove godine očekuje blizu 11 miliona turista samo iz SAD.

„Amerikanac u prosjeku troši 160 eura dnevno kada dođe u Pariz. Naš cilj je ohrabriti ga da troši još više“, izjavio je francuski turoperator Francois Navarro.

Amerikanci su, takođe, najbrojniji turisti u Rimu.

„Ne samo danas, nego i prethodnih godina, turisti iz SAD su najbrojniji u Rimu. Samo u januaru ove godine, njihov broj porastao je za sedam posto u odnosu na januar 2014. godine“, govori Giuseppe Roscioli iz Turističke organizacije Rima.

No, američkim turistima vjerovatno se najviše raduju Grci. Iz Asocijacije turističkih agencija te države, javljaju kako već bilježe rast rezervacija između 15 i 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Uzimajući u obzir da je vrijednost dolara i eura gotovo izjednačena, drago nam je što možemo objaviti da bilježimo rast rezervacija i posjeta američkih turista u Grčku. I ova situacija ide svima u korist. Mi imamo veći broj noćenja, a boravak u Grčkoj, turistima je postao jeftiniji“, navodi Lyssandros Tsilidis iz grčke Asocijacije turističkih agencija.

Budući da je dolar i dalje natprosječno jak u odnosu na euro, turističke zajednice širom Europe očekuju povećani priliv turista sa druge strane Atlantika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *