Unca zlata iznad 1.200 dolara

Dodajte komentar

Cijena zlata zabiježila je u protekloj sedmici mali dobitak od 0,6 posto. Masovna kupovina ovog plemenitog metala prije vikenda podigla je cijenu iznad 1.200 dolara (posljednja cijena 1.208,05 dolara) za uncu.

Sljedeće nedjelje na rasporedu je objava nekih važnih američkih ekonomskih podataka, za koje igrači na zlato prognoziraju da će samo potvrditi usporavanje američkog ekonomskog rasta.

To bi se moglo odraziti na dolar koji opet pomaže u povratku cijene zlata prema višim nivoima. Ipak, analitičari očekuju da bi cijena mogla biti zaustavljena na nivou od 1.220 dolara zbog rastućeg otpora.

Što se tiče vremena u kojem će doći do podizanja američkih kamatnih stopa postoji još neslaganja, što je vidljivo iz objave Fed-ovog zapisnika prošle srijede. Što kamatne stope budu kasnije podignute, to je bolje za cijenu zlata.

Sedmični izvještaj američke Komisije za trgovanje robnim ugovorima (CFTC) pokazuje i dalje rast optimizma među špekulantima koji trguju zlatom. Broj otvorenih ugovora futuresa popeo se u izvještajnom periodu za 0,8 posto sa 387.585 na 390.571. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *