Kako na razgovoru za posao odgovoriti na pitanja o plati?

Dodajte komentar

Koliko god uspješno razgovor za posao tekao, uvijek dođemo do jedne tačke koja nas dovodi na nesigurnu teritoriju – pitanje plate.

Pitanje ‘Koliku platu očekujete?’ je jednostavno i direktno pitanje, ali odgovor je znatno kompleksnije prirode. S jedne strane, želite visoku platu, ali što ako vas previsok zahtjev izbaci iz trke za poslom? S druge strane, ako ciljate nisko, možda će poslodavac htjeti da pregovara o još nižem iznosu i onda ćete raditi za crkavicu.

Možda ne postoji pravi odgovor, ali postoji nekoliko stvari o kojima vrijedi razmisliti:

Moram li odgovoriti na to pitanje?

Koliko god je teško odgovoriti, još je teže ne odgovoriti, pogotovo ako ispunjavate online obrazac koji vam ne dopušta preskakanje tog pitanja. Ako ste, pak, na razgovoru za posao, možete pokušati da okolišite. Na primjer, možete reći kako smatrate da bi iznos plate trebalo da odgovara vašem obrazovanju i kvalifikacijama. Možete sugerisati i kako to zavisi od opisa i obima posla. Međutim, uvijek postoji šansa da će poslodavac tražiti konkretne brojke, stoga razmislite o tome prije intervjua. Pripremite barem neki prag ispod kojeg nećete ići. Drugim riječima, nemojte dopustiti da vas to pitanje uhvati nespremne.

Kako odrediti okvirni iznos?

To zavisi od toga koliko želite posao, individualnim usllovima života, obrazovanju i slično. Osim toga, provjerite koliko iznosi prosječna plata u industriji u kojoj tražite posao. To možete saznati čak i na portalima za traženje posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *