Srbija: Kupe stan u pola cijene pa preprodaju

Dodajte komentar

Stan od 50 kvadrata u beogradskom naselju Braće Jerković, sud je na aukciji prodao za 26.000 eura, upola jeftinije od tržišne cijene.

Ovaj stan oduzet je od Budimira Đukića nakon spora oko duga koji još od 1997. godine vodi sa bivšom suprugom.

U stanu danas živi Budimirov sin iz drugog braka. To sve nije zanimalo niti potreslo grupu od desetak muškaraca koji su ispred sudnice Drugog osnovnog suda u Beogradu čekali da aukcija počne.

Već na prvi pogled djelovali su kao uigran tim. Osim što su se oslovljavali imenom, tapšali su se i dogovarali koji će ponuditi koliku cijenu, nisu krili ni da če stan prodati po tri puta većoj cijeni.

“Šta misliš, koliko možemo da dobijemo posle za ovaj stan, 50.000, 60.000, 70.000 eura? Lijepa je ulica ali je na šestom spratu”, pričao je telefonom jedan od “kupaca” neposredno prije aukcije, što upućuje na to da se bavi prodajom nekretnina.

Čim je aukcija završena, odmah su prešli na ugovaranje sledećeg posla.

“Mi ćemo za onaj stan na Karaburmi ponuditi 35.000 eura ako treba. Prizemlje je, nova gradnja, lijepo će da se proda”, povjeravao se jedan kupac drugom.

Đukićevi advokati ogorčeni su zbog toga što je, kažu, njihov klijent prije aukcije bio spreman da isplati dug, ali mu sud nije dozvolio.

“Kad se razveo, Đukiću je naoženo da da bivšoj supruzi isplati 15.000 dolara duga po osnovu zajedničke imovine. On je to s alimentacijom redovno plaćao do 2006. godine kada je dobio otkaz. Posle je još osam mjeseci nastavio da plaća preko uplatnica”, pričaju njegovi advokati koji su protiv sudije podnijeli krivičnu prijavu i žalbu Visokom savetu sudstva.

Đukić kaže da je dug htio da isplati čim je čuo da i dalje postoji, ali da sud čak nije ni utvrdio koliki je to dug.

Predmetni sudija primio je novinara Blica na aukciju i mada je bila spremna na razgovor za novine, to se nije desilo jer nije dobila dozvolu predsjednika suda.

Nezvanično list je saznao da iznos duga zaista nije utvrđen, ali da je sudija na osnovu Đukićeve izjave da ne zna o kom dugu je riječ, zaključila da on taj dug ni ne namjerava da plati.

Zaposleni u Sudu u neformalnom razgovoru kažu da je to “legalan biznis”. “Oduzeti stanovi se na prvoj aukciji prodaju po početnoj cijeni od 60 odsto procijenjene vrijednosti stana. Na drugoj aukciji početna cijena pada na 30 odsto. Zato se i kupci, koji se inače time bave, uvjek dogovore da prva aukcija propadne. Stan od 90 kvadrata u centru Beograda nedavno je prodat za 60.000 eura”, ispričali su zaposleni u Sudu.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *