Termoelektrana ili u julu raskid ugovora

Dodajte komentar

Vlada i italijanska kompanija A2A usaglasili su privremeni ugovor na tri mjeseca, da bi do jula pokušali da se dogovore o nastavku saradnje u Elektroprivredi. Ključni uslov za to je gradnja termoelektrane u Pljevljima, koju A2A ocjenjuje neisplativom.

Petogodišnji ugovor sa A2A o menadžmentu u EPCG juče je istekao.

Iz Vlade je zvanično saopšteno da privremeni ne znači produženje ugovora za EPCG, već je “nov i samostalan sporazum između države Crne Gore i A2A”.

A2A sa 41,7 odsto vlasništva u EPCG nastavlja upravljanje, saopšteno je iz Vlade, u obimu koji mu je dosad omogućen u većinski državnoj EPCG.

Iz Vlade su ponovili da je gradnja drugog bloka TE jasno predviđena kao osnovni postulat privremenog ugovora i da je najznačajniji uslov za nastavak saradnje i daljih pregovora sa A2A.

“Ukoliko do 30. juna ne bude pronađeno zajedničko rješenje za TE, privremeni ugovor će prestati da važi. U tom slučaju, država će preuzeti upravljanje EPCG i nastaviti samostalnu realizaciju gradnje drugog bloka TE, bez obzira na poziciju A2A”, saopšteno je sinoć iz Vlade.

Odbor direktora EPCG krajem aprila će se izjašnjavati o najboljem ponuđaču za TE.

U igri za taj posao su češka Škoda i kineski Crn EC.

Češka Škoda nudi da gradnja drugog bloka termoelektrane (TE) Pljevi ja košta 338,5 miliona eura, a kineski Crn EC da bude 326 miliona. Otpala je ponuda kikompanije PowerChina Hubei.

A2A je manjinski udio kupio 2009. godine za oko 430 miliona eura. Nisu ispunili obaveze iz petogodišnjeg ugovora, niti se akcionarima u Italiji mogu pohvaliti poslom u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *