Plantaže u plusu ali je dobit manja za trećinu

Dodajte komentar

Većinski državna kompanija Plantaže poslovnu 2014. godinu završila je sa neto profitom od 1,24 miliona eura,podatak je iz konsolidovanog bilansa uspjeha objavljenog na sajtu Montenegroberze.

Istovremeno, druga većinski državna kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem imala je neto dobit od 12,1 milion eura.

Ostvarena dobit Plantaža manja je za trećinu u odnosu na godinu ranije kada je iznosila 1,96 miliona eura.

Poslovni prihodi kompanije za 2014. godinu, u odnosu na godinu ranije, smanjeni su sa 33,6 miliona na 30,5 miliona eura. Prihodi od same prodaje Plantažinih proizvoda su čak bili veći u odnosu na 2013. za 620 hiljada eura i iznosili su 28 miliona.

Međutim, u ukupnim prihodima je značajno smanjena knjigovodstvena stavka “povećanje vrijednosti zalihe učinaka” i to sa 6,1 na 2,5 miliona eura. Upravo to je uticalo na ukupan “pad” poslovnih prihoda.

Poslovni rashodi kompanije u prošloj godini smanjeni su za 2,8 miliona eura u odnosu na prethodnu i iznosili su 27,4 miliona. Na troškovima za zarade napravljena je ušteda od 1,4 miliona, a na materijalu za milion. Manjih ušteda bilo je i na ostalim stavkama.

Neraspoređena dobit kompanije na kraju prošle godine iznosi 2,7 miliona eura, dok je neraspoređeni gubitak sa tri miliona koliko je iznosio na kraju 2013. smanjen na 1,9 miliona.

Dugoročne obaveze kompanije za godinu su smanjene sa 5,9 na 3,4 miliona, dok su kratkoročne povećane sa 21,4 na 23,6 miliona. Istovremeno, ukupna potraživanja porasla su za 1,2 miliona na 14,6 miliona. Ukupna aktiva kompanije procijenjena je na 129 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *