Na Wall Streetu cijene akcija pale, ulagači oprezni

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija znatno pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer su ulagači oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a pod najvećim su pritiskom bili zdravstveni i energetski sektor.

Dow Jones skliznuo je 200 bodova ili 1,11 odsto, na 17.776 bodova, dok je S&P 500 pao 0,88 odsto, na 2.067 bodova, a Nasdaq indeks 0,94 odsto, na 4.900 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak skočili više od 1 odsto, juče su berzanski indeksi izgubili veći dio tih dobitaka, a na vrijednosti su izgubile akcije u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Najviše je, 1,5 odsto, pao zdravstveni sektor jer je splasnuo entuzijazam ulagača od prethodnoga dana podstaknut najavama nekoliko preuzimanja u tom sektoru.

S&P indeks energetskog sektora skliznuo je, pak, 0,9 odsto, zbog pada cijena nafte jer se očekuje da će Iran i šest svjetskih sila postići dogovor o spornom nuklearnom programu, što bi rezultiralo ukidanjem sankcija i većim iranskim izvozom nafte.

Na londonskom je tržištu cijena nafte juče pala 1,18 dolara, na 55,10 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula za 1,08 dolara, na 47,60 dolara.

Na tržištu vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 6,3 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim u ovom mjesecu iznosi 6,7 milijardi.

Ulagači su suzdržani zbog neizvjesnosti po pitanju povećanja kamata u SAD-u, koje će, kako je poručila američka centralna banka Fed, zavisiti o budućim ekonomskim pokazateljima.

A u petak se očekuje izvještaj o zaposlenosti u SAD-u, koje uvijek znatno utiče na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u martu otvoreno 244.000 novih radnih mjesta. Ako se te procjene potvrde, bio bi to već 13. mjesec zaredom kako broj zaposlenih raste za više od 200.000, što je najduži takav niz od 1994.-95. godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što iduće sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Na tržištu vlada bojazan da će zbog snažnog jačanja dolara u proteklih godinu dana rezultati kompanija biti slabi, posebno multinacionalki koje najavljuju pad prihoda i dobiti s inostranih tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale za 2,8 odsto u odnosu na isti lanjski period.

U cijelom martu sva tri indeksa zabilježila su gubitke. Dow Jones potonuo je 2 odsto, dok je S&P 500 skliznuo 1,7, a Nasdaq 1,3 odsto.

Dow Jones oslabio je i u cijelom prvom tromjesečju, za 0,3 odsto, no S&P 500 ojačao je 0,4, a Nasdaq indeks 3,5 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,72 odsto, na 6.773 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,99 odsto, na 11.966 bodova, a pariški CAC 0,98 odsto, na 5.033 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *