Izgleda kao i ostale, ali ovo je bankovna kartica budućnosti

Dodajte komentar

Vjerovatno najveći strah koji korisnici imaju prilikom plaćanja na internetu jest da će se hakeri ili online kriminalci dokopati njihovih podataka s kartice i iskoristiti ih za potpuno pražnjenje računa.

Zbog toga je potreban veliki oprez prilikom upisivanja svojih ličnih i kartičnih podataka (broj kartice, datum isteka i vrsta kartice te sigurnosni broj od tri ili četiri cifre koji se nalaze na zadnjem dijelu kartice) na stranice i web prodavnice, a treba pripaziti i na različite hakerske prevare poput phishinga s kojima se hakere žele dokopati takvih informacija.

Iz kompanije Oberthur Technologies, piše Zimo, tvrde da imaju rješenje koje će uveliko povećati sigurnost internet kupovine i onemogućiti korištenje ukradenih podataka s bankovnih kartica. Njihova kartica je izgledom i dimenzijama ista kao i ostale bankovne kartice, no od takvih se kartica razlikuje po tome što na zsdnjem dijelu, na mjestu gdje se nalazi upisan sigurnosni broj s tri, odnosno četiri vifre nalazi mali ekran na kojem se te brojke stalno mijenjaju – otprilike svakih 40-60 minuta, a ekran se napaja litijum-jonskom baterijom koja bi trebala osigurati rad ekrana čak oko tri godine.

S obzirom da se kod konstantno mijenja (takav je kod nazvan ‘dinamični CVV’ – card verification value), ako se neko dokopa podataka vlasnika ove kartice, on ih neće moći iskoristiti, tj. imaće jako malo vremena za njihovo iskorištavanje jer će se taj sigurnosni kod uskoro promijeniti. ‘Nadamo se da će dinamični CVV smanjiti broj prevara’, komentarisao je ovu tehnologiju za CNN Martin Ferenczi iz Oberthur Technologiesa.

Smanjeni broj prevara uštedio bi veliki novac bankama i njihovim korisnicima, no problem ove kartice je njena velika početna cijena. Naime, prema podacima CNN-a, cijena klasične kartice iznosi oko 20 centi po komadu, modernije kartice koštaju oko 1,20 dolara, dok će cijena kartica kakve su razvili u Oberthur Technologiesu iznositi između 10 i 20 dolara tako da bi trošak neke banke koja bi htjela da zamijeni npr. 30 miliona kartica, iznosio između 300 i 600 miliona dolara. Osim povećane sigurnosti, ova kartica ima i neke dodatne mogućnosti u odnosu na kartice koje danas koristimo – npr. s njom se može potvrditi transakcija jednostavnim prislanjanjem uz terminal za plaćanje (slično kao i Apple pay) te bi ovo zaista mogla biti kartica budućnosti koja bi s vremenom mogla zamijeniti kartice kakve danas koristimo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *