Banke u 2014. podijelile 59.000 otkaza, biće ih još

Dodajte komentar
Najveće evropske i američke banke ukinule su 59.000 radnih mjesta prošle godine kao posljedica restrukturiranja i smanjenja troškova, a očekuje se dodatno smanjenje u Evropi budući da će šefovi nastojati da poboljšaju profitabilnost koja je teško pogođena regulacijom.

Zajmodavci će takođe prodati ili zatvoriti biznise kako bi smanjili svoj fokus i izbjegli sukob sa regulatorima zabrinuti da su neki od njih postali preveliki i kompleksni.
Analitičari kažu da će evropske banke, posebno one u zoni eura, vjerovatno opet držati nož u rukama, jer ostaju najneprofitabilnije u svijetu.”Nekolicina banaka u svijetu će provesti strukturne promjene i napraviti veliki rez u svojim baznim troškovima. Većina će izvesti taktičko i za štednju pogodno rezanje troškova, ali bez stvarnih fundamentalnih promjena u radu ili promjena njihovih poslovnih modela”, rekao je Aymen Saleh, generalni direktor u Boston Consulting Group u Londonu.

Osamnaest najvećih banaka u Evropi sasjeklo je ukupno 21.500 radnih mjesta prošle godine, ali to je manje od polovine od 56.100 radnih mjesta koliko su iste banke smanjile 2013. godine, prema podacima koje je sastavio Reuters.

Šest od najvećih američkih banaka smanjilo je ukupno 37.500 radnih mjesta prošle godine, u odnosu na 45.700 godinu ranije.

To znači da su više od 160.000 radnih mjesta ukinule 24 banke u protekle dvije godine. Šest američkih banaka ukinulo je 7,3 posto zaposlenih u tom periodu, u poređenju sa 4,1 posto u Evropi, pokazuju podaci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *