Ovaj uređaj od 45 eura Sjevernokorejcima pruža pogled u svijet

Dodajte komentar

Sjevernokorejski režim prilično je strog kada su u pitanju zabrane stranih zabavnih i informativnih sadržaja, ali ispostavilo se da su se građani nekako snašli.

Izbjeglice iz ove nuklearne sile tvrde da Sjevernokorejci koriste takozvane notele ili notetele, prenosne uređaje, kako bi uživali u zabranjenim sadržajima kao što su južnokorejske sapunice, pop muzika, holivudski filmovi i vijesti.

Na uređaju, čiji naziv predstavlja kombinaciju riječi ‘notebook’ i ‘televizor’, stanovnici Sjeverne Koreje mogu gledati DVD-ove ili sadržaje uskladištene na USB memoriji. Cijena na crnom iznosi oko 300 kineskih juana, odnosno oko 45 eura.

– Sjevernokorejska vlada izuzetno je ozbiljna kada je u pitanju njihova nacionalna ideologija, tako da je širenje ovih medija koji konkurišu njihovoj propagandi za njih veliki i rastući problem – rekao je Sokil Park iz organizacije Liberty in North Korea (LiNK), koja radi s izbjeglicama.

Notel se može kupiti i u nekim državnim radnjama. Legalizovani su prošle godine, ali građani moraju da ih registruju, pa su ograničeni samo na državne programe. Noteli dolaze iz Kine, legalnim ili ilegalnim putem. Izbjeglica iz Sjeverne Koreje Li Sokjun tvrdi da je u zemlju prošle godine unio 18.000 notela kineske proizvodnje i da ih je naručio direktno iz fabrike u Guangčou koja ih proizvodi vjerovatno samo kako bi zadovoljila potražnju na sjevernokorejskom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *