Inflacija u Britaniji na nuli

Dodajte komentar

Inflacija u Velikoj Britniji u feburuaru je pala na nula odsto prvi put otkada se mjeri modernim standardima, prenio je list Gardijan.

Prema indeksu potrošačkih cijena, inflacija je s januarskih 0,3 odsto u februaru pala na nula odsto, čime je povećana šansa za deflacijuu predstojećim mjesecima.

Prema britanskoj statističkoj službi, pad cijena je predvođen pojeftinjenjem goriva za 16,6 odsto i hrane za 3,4 odsto. Doprinijelo jei jačanje funte u odnosu na euro, čime je pojeftinio uvoz iz eurozone.

Odsustvo inflacije u Velikoj Britaniji nije zabilježeno od 1989.godine kada je počela da se mjeri indeksom potrošačkih cijena. Nezvanični podaci pokazuju da je inflacija možda bila ovoliko niska 1960-ih godina.

Premijer Dejvid Kameron, kome predstoje neizvjesni parlamentarni izbori u maju, ocijenio je na Tviteru da je inflacija na nula odsto “dobra vijest za porodične budžete” i znak da uspijeva dugoročni plan njegove vlade.

Cilj Banka Engleske je, međutim, da inflacija bude dva odsto na godišnjem nivou. Najbliži tom cilju je bio jun prosle godine kada je na godišnjiem nivou inflacija bila 1,9 odsto. Velika Britanija bi mogla ući u deflaciju u prestojećim mjesecima, što je opasno pošto guši privredu budući da kompanije i potrošači odlažu kupovinu u očekivanju da će cijene dalje padati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *