Za Drugi blok TE Pljevlja Česi nude 338,5, a Kinezi 326 miliona eura

Dodajte komentar

Škoda Praha želi da gradi Drugi blok Termoelektrane Pljevlja snage 254 MW sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto po cijeni od 338,5 miliona eura, a China Machinery Engineering Corporation CMEC spremna je za gradnju Bloka II snage 250 MW sa efikasnošću od 39 odsto po cijeni od 326 miliona eura, stoji u ponudama dvije kompanije.

Komisija za otvaranje ponuda za projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja otvorila je danas konačne ponude kompanija Škoda Praha i China Machinery Engineering Corporation CMEC.

“Obije kompanije koje su predale prijedlog nacrta ugovora i finalne ponude navode da su performanse projekta u skladu sa definisanim Idejnim projektom i da su spremne da obezbijede povoljna kreditna sredstva u visini od 85 odsto ukupno potrebnih, uz tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka u vrijednosti od 20 miliona eura”, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore EPCG.

Potencijalni partneri navode da će novi blok odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije BAT, dobroj praksi evropskih zemalja i zaštite okoline prema svim direktivama EU.

Komisija za vrednovanje ponuda projekta Bloka II detaljno će, u narednom periodu, analiziralti pristigle finansijsko-tehnicke ponude na osnovu kojih će, do kraja aprila, dostaviti finalni predlog o izboru najboljeg punuđaca Odboru direktora EPCG.

U EPCG-u podsjećaju da Plan razvoja predviđa da Blok II TE Pljevlja bude snage u opsegu 220-300MW, na lokaciji postojeće jedinice TE Pljevlja I,  električne efikasnosti ne manje od 38 odsto dok je projektom predviđena i obavezna toplotna stanica za obezbjeđenje energije za daljinsko grijanje Pljevalja.

“Izgradnjom Bloka II ostvario bi se strateški cilj u oblasti energetike u Crnoj Gori – podržavanje elektroenergetske nezavisnosti države, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore, a naša država pozicionirala bi se kao izvoznik elektične energije”, zaključuju u EPCG-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *