Bild: Varufakis ide, Grčka demantuje

Dodajte komentar

Grčki ministar finansija Janis Varufakis ne planira da podnese ostavku, navode izvori iz grčke vlade demantujući tako pisanje njemačkog Bilda.

“To nije tačno, to je daleko od realnosti”, izjavio je jedan od grčkih zvaničnika Rojtersu.

Njemački list Bild u svom onlajn izdanju citira izvor iz grčke vlade kako je samo pitanje vremena kada će Varufakis podnijeti ostavku, dodajući da je ta odluka već donijeta, nakon samo dva mjeseca na toj funkciji.

Pod naslovom “Hoće li grčki ministar spasiti sebe”, aludirajući na mjere štednje koje grčka vlada treba da donese, u “Bildu” se tvrdi da imaju informacije o mogućoj ostavci Janisa Varufakisa.

“Ostavka ministra finansija je činjenica. To će svakako olakšati i odnose sa Evropskom unijom, a naročito s Njemačkom”, rekao je neimenovani izvor za “Bild”.

Varufakis je na mjesto ministra finansija postavljen u januaru. Vodio je pregovore o otplati grčkog duga sa Evropskom unijom i ostalim finansijskim liderima.

Odnosi sa Njemačkom, koja je ključni zajmodavac u EU, zaoštreni su u posljednjih nekoliko nedelja. Izgleda da je i odnos između Varufakisa i njegovog njemačkog kolege Volfganga Šojblea znatno pogoršan.

“Bild” tvrdi da se na Varufakisa u Atini već gleda “kao na zlo”, ističući da su njemački bijes zbog njegovog srednjeg prsta i njegovo arogantno ponašanje u Briselu poremetili i odnos s premijerom Aleksisom Ciprasom.

Takođe, fotografije u Varufakisovom porodičnom domu u Atini, objavljene u jednom francuskom magazinu, izazvale su pravu buru reagovanja.

Desničarski tabloid već dugo pokušava da diskredituje grčkog ministra finansija, nazivajući ga “ministrom lažovom” jer je negirao da je pokazao srednji prst dok je govorio o Njemačkoj. Varufakis tvrdi da je video-snimak montiran, što je kasnije i priznao voditelj satirične emisije na njemačkoj televiziji.

“Bild” se takođe snažno protivi grčkoj ljevičarskoj vladi. U februaru je poveo kampanju da se obustavi dalja finansijska podrška za ekonomski opstanak Grčke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *