SAD: Menadžerima isplaćene 22 milijarde dolara naknada

Dodajte komentar

Izvršnim direktorima u velikim američkim kompanijama u pet godina od izbijanja finansijske krize isplaćeno je ukupno oko 22 milijarde dolara u raznim vidovima naknada, ili 6 milijardi više nego su objavile u godišnjim izvještajima, ponajprije zahvaljujući skoku vrijednosti dodijeljenih im dionica, pokazala je analiza Reutersa.
Poređenja radi, kompanije su u svojim godišnjim izvještajima prvobitno, pak, izvijestile o ukupnom iznosu naknadi od oko 16 milijardi dolara, koji obuhvaća vrijednost dodijeljenih dionica utvrđen prema cijenama u trenutku njihove dodjele.

Ta studija nije uključila penzije ni pogodnosti, poput članstava u određenim klubovima ili korištenja kompanijskih aviona u privatne svrhe. Studijom nisu obuhvaćene ni nagrade dodijeljene drugim vodećim menadžerima, poput finansijskih direktora i drugih vodećih operativnih funkcionera, kao ni naknade izvršnim direktorima i predsjednicima uprava koji nisu bili na spomenutoj funkciji punih pet godina.

Rast cijena dionica u 2014. godini, i u dosadašnjem toku godine, samo bi još mogao povećati jaz između iznosa objavljenog u sklopu godišnjih izvještaja i onoga koji su stvarno polučili iz tih nagrada, s tim da će se puni uvid u stanje u prošloj godini dobiti tek kroz nekoliko mjeseci.

Ukupan prinos za dionice obuhvaćene berzanskim indeksom S&P 500, uključujući dividende, iznosio je 166 posto za razdoblje od kraja 2008. godine do početka ovoe nedelje, prema berzanskim indeksima S&P i Dow Jones.

Uticaj rasta cijena dionica na berzama na plate izvršnih direktora, prikazan u studiji, pojačaće zabrinutost oko toga u kojoj je mjeri politika jeftinog novca američke centralne banke Fed uticala na nejednakost po pitanju primanja. Kritičari kažu da su podizanjem vrijednosti imovine, kao što su dionice, Fedovi podsticaji pomogli onima koji su ionako već bogati, dok se prosječan dohodak domačinstava smanjio za četiri posto u razdoblju od 2009. do 2013. godine.

Na tržištu ‘bikova’ neki su ulagači takođe ponovno evaluirali programe o naknadama. U nekim slučajevima, kako kažu, izvršni direktori mogu uvelike profitirati od uspona cijena dionica čak i kad su im poslovni rezultati slabi.

“Svjedočite prekomjernim, ili pretjerano velikim isplatama za nešto što je osrednji rezultat”, kazala je Aeisha Mastagni, direktorica ulaganja u California State Teachers’ Retirement Systemu. “Direktori ne mogu ignorisati problem nejednakosti plata, odnosno rastućih plata izvršnih direktora”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *