Rusi se žalili što Atlas može da radi

Dodajte komentar

Centralna banka Ruske Federacije (CBRF) uložila je žalbu na odluku da se Atlas banci u Moskvi vrati dozvola za rad u glavnom gradu RF.

To je prenio ruski portal Bankir, koji navodi da je žalba CBRF u dokumentima Arbitražnog suda u Moskvi.

CBRF je u maju prošle godine oduzeo licencu za rad ABM-u, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, zbog “nepoštovanja zakona i procedura te zemlje i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rabalja”.

Iz Atlas banke su tada ocijenili da se radi o drugim razlozima, aludirajući na političke i to što se Crna Gora pridružila sankcijama EU Rusiji. Iz CBRF su to negirali, pišu Vijesti.

Ruski portal je podsjetio da je Arbitražni sud u Moskvi u oktobru obacio tužbeni zahtjev ABM-a i njenog osnivača crnogorske Atlas banke protiv CBRF, ali je u februaru ove godine deveti Arbitražni apelacioni sud odbacio tu sudsku odluku i nalog CBRF proglasio nezakonitim.

“Prema podacima CBRF, Atlas banka nije poštovala zakonske zahtjeve u oblasti borbe protiv pranja novca dobijenog na nezakonit način. Osim toga, nije preduzimala mjere usmjerene na dobijanje informacija o ciljevima uspostavljanja i predviđenom karakteru poslovnih odnosa klijenata sa bankom”, navodi portal.

Bankir piše kako su predstavnici banke na sudu saopštili da prekršaji zbog kojih im je oduzeta licenca nisu bili onakvi kakve je navela CBRF.

“Predstavnik CBRF je kao jedan od uslova za oduzivanje licence naveo da za osam klijenata Atlas banka nije sprovela proceduru identifikacije njihovih stvarnih vlasnika, dok su iz banke smatrali da je taj posao urađen jer je takva informacija sadržana u upitniku za klijenta u izvodima iz Jedinstvenog državnog registra pravnih lica”, piše na ruskom portalu Bankir.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *