Porastao profit Banke Kine

Dodajte komentar

Banka Kine (BoC), vodeća kineska banka po platnom prometu sa inostranstvom i treća po veličini po tržišnoj vrijednosti, saopštila je danas da je u 2014. ostvarila rast neto profita veći od osam odsto, zahvaljujući širenju poslovanja u inostranstvu.

Neto zarada je prošle godine porasla na 168,60 milijardi juana (27,80 milijardi dolara) u odnosu na 156,91 milijardu juana iz 2013, navodi banka, a prenosi agencija Frans pres.

„Poslovno okruženje u bankarskom sektoru prolazi kroz duboke i opsežne promjene, a kineska ekonomija ulazi u novu fazu sporijeg rasta“, rekao je predsjednik BoC Tjen Guoli, dodajući da je, pored dobrih rezultata u inostranstvu, veća upotreba juana doprinijela uspješnom poslovanju BoC prošle godine.

Poljoprivredna banka Kine, jedna od četiri najveće državne banke u toj zemlji, takođe je danas saopštila da je u 2014. ostvarila rast neto profita od 7,9 odsto. Neto zarada je u 2014. iznosila 179,46 milijardi juana (29,22 milijarde dolara) u odnosu na 166,32 milijarde juana iz 2013.

Bruto domaći proizvod Kine je prošle godine porastao 7,4 odsto, što je najsporiji tempo u gotovo četvrt vijeka, pa je vlada u Pekingu olabavila monetarnu politiku u pokušaju da podstakne privredni rast. Kineska centralna banka je, sa ciljem podsticanja kreditiranja, od novembra dva puta snizila kamatne stope, uz sniženje nivoa obaveznih rezervi u bankama.

Kina želi da uveća ulogu juana na međunarodnim tržištima u skladu sa svojom pozicijom druge po veličini svjetske privrede. Da bi to ostvarila, potpisala je klirinške sporazume sa više zemalja i sporazume o valutnoj razmjeni sa više centralnih banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *