Odakle sad poreski dug od 420 miliona?

Dodajte komentar

Premijer Milo Đukanović saopštio je juče da je ukupni poreski dug državi 420 miliona eura, od čega se 180 milona odnosi na dug preduzeća u stečaju i likvidiranih preduzeća, dok se oko 25 miliona odnosi na nepostojeća preduzeća.

“Ovakva struktura poreskog duga ukazuje na realnu nemogućnost njegove naplate u cijelini”, kazao je Đukanović Skupštini u odgovoru na pitanje lidera SNP-a Srđana Milica šta Vlada čini na suzbijanju sive ekonomije i naplati poreskog duga.

Premijer je kazao da su prošle godine naplatili 45 miliona eura kroz povećanje vlasništva u EPCG. Država je u julu 2014. povećala udio u EPCG.

Posljednji zvanični podatak Poreske uprave o poreskom dugu od 537 miliona saopšten je krajem oktobra prošle godine u Skupštini.

Prije toga su saopštavali da je 354 miliona, pa oko 330 miliona.

Premijer je rekao da su u proteklom periodu povećali budžetske prihode zahvaljujući mjerama na suzbijanju sive ekonomije.

Na pitanje nezavisnog poslanika Mladena Bojanića ko će cijeniti kreditnu sposobnost korisnika kreda od 50 miliona dolara iz arapskog Fonda za razvoj za poljoprivredu, Đukanović je odgovorio da će to biti u nadležnosti državnog IRF-a.

“Garancija države za kredit je formalna, jer se izdaje za IRF za čije obaveze država garantu je u skladu sa zakonom o IRF-u. Svaki pojedinačno odobreni kredit moraće da ima adekvatan kolateral shodno dobroj bankarskoj praksi”, rekao je Đukanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *