I Dakić se nada jeftinijim kreditima

Dodajte komentar

Očekujem da kamate u predstojećem periodu budu niže. I u ovom trenutku postoji tendencija smanjenja kamata, ali nedovoljna, kazao je guverner Milojica Dakić na prvom danu konferencije „Dani bankarstva i preduzetništva“, koju u kolašinskom hotelu „Bjanka“ organizuje Savez studenata Ekonomskog fakulteta, piše Pobjeda.

On je potencirao da pad kamata još nije dostigao željeni nivo, ali da će njihovo smanjenje stimulisati i novi zakoni, kao što je onaj o dobrovoljnom restrukturiranju duga.

-Činjenica je da dobar dio sredstava sa međunarodnog tržišta kapitala banke obezbjeđuju po visokim kamatama, ali u prostoru između pasivnih i aktivnih stopa postoji mogućnost da se kamate smanje kazao je Dakić, koji smatra da nema prepreka da banke u Crnoj Gori počnu da koriste sofisticirane dužničke instrumente. On je kategoričan da će aktiviranje tržišta novca intenzivirati aktivnost i na tržištu kapitala, jer su to, kako je kazao, „spojeni sudovi“.

Prvog dana rada predavanja su imali Dušan Perović, direktor Fonda PIO, koji je govorio o sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja, profesor Slobodan Lakić je obrazložio efekte dolarizacije u Crnoj Gori, dok je o rizicima u bankarskom sistemu govorio Vladimir Duborija, direktor sektora upravljanja rizikom u Prvoj banci. Predrag Vušurović, direktor mreže filijala Lovćen banke, je obradio temu o novim bankama, a o upravljanju bilansima bankarskih dužničkih instrumenata govorio je Mirza Vodopić, rukovodilac službe trgovanja Hipotekarne banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *