Zamrznuti kredit građanima koji ostanu bez posla

Dodajte komentar

Ukoliko crnogorski poslanici usvoje Predlog zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga, građani kojima kasni plata ili su ostali bez posla od banaka će moći da traže moratorij kredita, odnosno zamrzavanje kreditnih obaveza.

Pravo na olakšice imaće i građani sa smanjenim mjesečnim primanjima, ali i oni koji su zbog zdravstvenih problema na višemjesečnom bolovanju ili su na roditeljskom odsustvu.

Najnoviji podaci Centralne banke pokazali su da je krajem prošle godine bilo oko 37 5 miliona eura nekvalitetnih kredita čije vraćanje bankama nije izvjesno, što govori da bi značajan broj crnogorskih građana zatražio produženje roka za izmirenje obaveza.

Prema predloženom zakonskom rješenju, koje su osmislili predstavnici nevladine organizacije Građanski ombudsman, u dogovorenom periodu banke ne bi mogle obračunavati zatezne kamate na dospjela, a neizmirena potraživanja.

“Moratorij bi se odobravao ako tokom otplate kredita nastupe okolnosti koje korisnika dovode u teško imovinsko stanje, a koje on ranije nije mogao predvidjeti i na koje nije mogao uticati. Tada bi banke zamrznula otplatu kredita sve dok korisnik ponovo ne postane kreditno sposoban. Bitno je napomenuti da u tom slučaju žiranti ne bi snosili nikakve posljedice”, kazala je Dnevnim novinama predsjednica Građanskog ombudsmana Dejana Savićević.

Glavni cilj ovakvog predloga zakona, kako ističe Savićević, je uspostavljanje ravnopravnog odnosa između klijenata i banaka, u kojem banke ne bi bile te koje diktiraju uslove.

“Zamrzavanje kreditnih obaveza možemo posmatrati kao jedan vid grejs perioda, tokom kojeg bi građani bili relaksirani. Ako bude usvojen, zakon će se primjenjivati retroaktivno, odnosno i na kredite uzete prije njegovog usvajanja. Krediti se ne uzimaju iz ćefa, već od muke i zbog toga treba pomoći ljudima kada se nađu u situaciji da ne mogu izmiriti sve rate”, poručila je Savićević.

Moratorij kredita odavno se odobrava u zemljama u okruženju, ali u njima on nije besplatan. Primjera radi, građanima Hrvatske tokom zamrzavanja kreditnih obaveza glavnica miruje, ali se kamate redovno plaćaju kod nekih banaka u punom iznosu, a kod nekih umanjena, pa krediti na kraju ispadnu skuplji.

Predlog zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga u skupštinsku proceduru predao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović, a u ponedjeljak je dobio zeleno svijetlo članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Sada o njemu treba da se izjasni Zakonodavni odbor, koji će ocijeniti da li je on ustavan ili ne. Prema očekivanjima Popovića, poslanici će o predloženom zakonu raspravljati već na četvrtoj posebnoj sjednici prvog redovnog zasijedanja.

Kažnjiva naplata gašenja računa ili kartice

Pored uvođenja moritorija kredita, predloženim zakonom predviđeno je i da banka ne može korisniku staviti na raspolaganje kreditna sredstva prije isteka roka od 14 dana od dana zaključenja ugovora, izuzev na njegov izričit zahtjev.

U istom periodu korisnik ima pravo da odustane od zaključenog ugovora o kreditu, ugovora o dozvoljenom prekoračenju računa ili izdavanju i korišćenju kreditne kartice, a da pritom nije dužan da objašnjava razloge odustanka.

Autori zakona to objašnjavaju kao period koji je građanima ostavljen da preispitaju odluku o pozajmici i upoznaju se sa svim rizicima koje donosi uzimanje kredita.

Značajna novina koju donosi predlog zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga su i novčane kazne, u iznosu od 2.500 do 15.000 eura, koje će banke morati da plate ako klijentima naplate naknadu za gašenje računa ili platne kartice.

Umjesto da po automatizmu ugase račune koji duže vrijeme nijesu u funkciji, banke sada klijentima naplaćuju njihovo održavanje, koristeći neobaviještenost građana.

Novčane kazne, pored ostalog, važiće i ukoliko se građanima ne omogući da bez naplate posebne naknade podignu sredstva sa računa odmah poslije evidentiranog priliva i ako pri odobravanju kredita u stranoj valuti i njihovoj otplati banke ne primijene službeni isti kurs

Gubitak posla

Pravo na moratorij imali bi građani koji tokom otplate kredita ostanu bez posla, bez obzira na to da li je do toga došlo zbog otkaza ili odlaska u stečaj preduzeća u kojem je radio klijent banke.

Kašnjenje plate

Produženje roka otplate kreditnih obaveza mogli bi da dobiju i korisnici kojima kasni plata ili im je smanjena, što ih sprečava da redovno plaćaju ugovorene rate.

Zdravstveni problemi

Ozbiljni zdravstveni problemi zbog kojih su korisnici kredita na višemjesečnom bolovanju ili duže roditeljsko odsustvo takođe su razlog na osnovu kojeg se može odobriti zamrzavanje kreditnih obaveza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *