Koliko će zaraditi dioničari Alibabe?

Dodajte komentar

Reuters je u utorak objavio kako bi insajderi, koji su kupili 437 miliona dionica grupacije Alibaba, prije početne javne ponude, mogli podosta zaraditi ako budu prodali ili trgovali svojim dionicama s obzirom da je je rok za zabranu njihovog raspolaganja istekao 11. marta.

Dionice koje su imale rok zabrane raspolaganja do navedenog datuma čine otprilike 18% dionica Alibabe, koje bi, ukoliko se prodaju po cijeni pred zatvaranje u petak, mogle doseći vrijednost veću od 37 milijardi američkih dolara.

Među 437 miliona dionica, njih 100 miliona je predmet trgovinskih ograničenja koje se primjenjuje na zaposlene dok kopanija ne podnese rezultate u maju. Prema Reutersovoj objavi količinu veću od milijardu dionica koje imaju rok zabrane drže upravo Alibabini insajderi, Jack Ma i Yahoo. Rok zabrane raspolaganja njima ističe u septembru.

Aktualni i bivši radnici Alibabe u svojim rukama imaju oko 26,7% udjela u kompaniji te su od 1999. stvorili holdinge kroz dioničke opcije i druge stimulacije. Sve ovo otkrili su podaci Reutersa od juna prošle godine iako Alibaba nije imenovao svoje dioničare.

Ako zaposleni prodaju ili trguju svojim dionicama, porez koji se treba platiti mogao bi iznositi i milijarde američkih dolara s obzirom da Kina oporezuje 20% od kapitalnog dobitka svog stanovništva bez obzira gdje je napravljen. Alibaba većinu zaposlenih, od njih 22 hiljade, ima upravo u Kini.

Sudeći prema američkom arhivu vezno uz dioničko poslovanje, kineski građani ili oni koji jednu godinu borave u SAD-u, a učestvovali su u Alibabinoj prodaji dionica, imali su se dužnost da prijave Državnoj upravi za deviznu razmjenu u onom trenutku kada je kompanija krenula u javnu ponudu.

No, prema Reutersu, s obzirom da je rok za zabranu upravljanja drukčiji zavisno od vremena kupovine i cijeni, dobitak dioničara i dalje ostaje nepoznat.

Alibaba je prilikom izlistavanja na njujorškoj berzi zaradio 21,8 milijardi američkih dolara što je ujedno i najveća javna ponuda u američkoj istoriji, prenosi CRI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *