Šest zemalja želi u azijsku banku

Dodajte komentar

Šest zapadnih zemalja prijavilo se za članstvo u Azijskoj banci za investicije u infrastrukturi (AIIB), potvrdilo je Ministarstvo finansija Kine.

Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Švajcarska zvanično su poslale molbu da budu primljene među osnivače nove banke, navedeno je u saopštenju objavljenom u petak.

Banka već ima 27 članova, a zvanično bi trebalo da bude formirana do kraja godine, izjavio je kineski ministar finansija Lou đivej, prenosi Čajna dejli.

Lou je rekao da cilj nove međunarodne finansijske institucije nije da zamijeni Svjetsku banku, Međunarondi monetarni fond ili Azijsku razvojnu banku. AIIB neće biti njihov konkurent, nego će djelovati tako da upotpuni njihov rad, istakao je Lou.

Kao članica Svjetske banke i Azijske razvojne banke, Kina će nastaviti da podržava njihov rad u cilju smanjenja siromaštva, rekao je Lou.

AIIB će se fokusirati na pozajmice za infrastrukturne projekte u Aziji, u cilju ubrzanja ekonomskog oporavka na globalnom nivou, Lou je rekao da Kina neće biti jedina zemlja koja će donositi odlulke u upravljanju bankom, nego da će institucija biti zasnovana na multilateralnoj finansijskoj saradnji.

“Dobre su vijesti to što mnoge razvijene zemlje izvan Azije žele da se pridruže osnivačima banke i nismo time iznenađeni”, rekao je Lou.

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja se prijavila da postane članica banke, a ubrzo posle toga interesovanje su pokazale i Francuska i Njemačka. Australija je, prema pisanju lista Sidnej morning herald, obećala 2,3 milijarde sredstava za osnivački kapital banke, koji će, kako je najavljeno, iznositi 100 milijardi dolara.

Pristup Britanije i Australije, ključnog saveznika SAD u azijsko-pacifičkom regionu, vjerovatno će izazvati zabrinutost u Vašingtonu. SAD smatraju AIIB rivalom Svjetskoj banci, u kojoj dominantnu ulogu imaju zapadne sile.

Evropske zemlje, po ocjeni kineskog analitičara Vanga Džuna, ne žele da propuste priliku da dijele rezultate brzog ekonomskog razvoja Kine, i očekuju veće učešće u razvoju Azije, iako bi njihove akcije mogle da naiđu na neodobravanje SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *