Biznis već dugo nije samo muški teren

Dodajte komentar

Samo ekonomski nezavisna žena može biti ravnopravan član porodice i društva, zbog čega je žensko preduzetništvo sve zastupljenije u našoj zemlji, rekla je Dnevnim novinama predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović.

Prema njenim riječima, ne samo kod nas, već i u zemljama regiona i Evropske unije žene se suočavaju s mnogim preprekama vezanim za tradicionalne rodne uloge što utiče na njihove ekonomske mogućnosti.

“Danas naše preduzetnice sebi krče put da se izbore za svoje mjesto i da se dokažu u poslovnom svjetu i da ne važi više da je to isklju čivo “muški teren”. Predu zetništvo nije samo poj kretačka snaga stvaranja novih radnih, mjesta, unapređenja konkurentnosti i ekonomskog rasta koje doprinosi ličnom usavršavanju i samoispunjenju, razvija talente i vještine kroz cjeloživotno učenje i teži zadovoljenju i ostvarivanju socijalnih ciljeva”, precizirala je Dautović.

Težnja Crne Gore je, kako ističe, da postane preduzetničko društvo sa kvalitetnim i fleksibilnim odnosom prema realnom sektoru, jer se tržišna ekonomija se bazira na preduzetništvu.

“Privatna inicijativa pokazala se najuspješnijim pokretačem ekonomske aktivnosti, razvoja i napretka. Svake godine se pokreće sve više i više novih biznisa i njih vrlo često započinju i žene, što je u posljednje vrijeme rezultat promjene cjelokupnog poslovnog okruženja, rapidni razvoj informacionih tehnologija takođe doprinijo je na lakše upravljanje, manjim potrebama za početnim kapitalom i razvoju uslužnog sektora. Sve više pružaju se šanse i inovativnim ženama da na izvanredan način afirmišu svoje poslovne sposobnosti”, dodaje sagovornica DN.

Ona podsjeća da iskustvo i praksa pokazuju da preduzetnice uglavnom pokreću biznis kada ostanu bez posla ili “iz nužde”

“Tranzicija je učinila svoje, pa su morale da smisle način da prehrane porodicu, a samim tim nijesu imale priliku razvijati biznis plan, strateški plan, kao ni ispitivanje tržišta, tako da određene povoljnosti koje se nude preduzetnicama daje im dodatnu šansu da poboljšaju stanje i pozicioniranje na tržištu svog preduzeća”, naglasila je Dautović.

Mikropreduzeća započeta sa bračnim partnerom

Dautović ističe da su brojni sektori preduzetničkog stvaralaštva gdje su žene zbog prirode svog posla i zahtjeva klijenata pogodnije za obavljanje preduzetničkih zadataka od muškaraca. “Preduzetnice dolaze iz različitih sredina i uključene su u različite sektore. Neke preduzimljive žene naročito u ruralnim sredinama nijesu ni svjesne da su već preduzetnice. Najviše ih je u sferi usluga, a bave se i specifičnim oblastima proizvodnje namijenjene ženskim mušterijama i ženskoj publici, i svaka od njih ima izuzetnu ličnu priču. Pretežno su to mikro preduzeća, započeta sa bračnim partnerom suvlasnička firma, od jednog do 10 zaposlenih”, naglasila je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *