Veliki protesti protiv ECB u Frankfurtu

Dodajte komentar

Na protestima protiv kapitalizma u Frankfurtu ozlijeđeno je više deseina policajaca a policija je privela više od 500 učesnika protesta, javlja CNN.

Najmanje je 88 policajaca ozlijeđeno od kojih je osam zadobilo povrede kamenom u glavu, a sedam je policijskih vozila zapaljeno.

Policija je vodenim topovima gađala protestante kako bi ih rastjerala nakon napada na njihove snage kao i na vatrogasce. Uhapsila je pet osoba zbog nasilja a na ispitivanje je privela njih više od 500.

Hiljade protestanata protiv kapitalizma sukobile su se s interventnom policijom nedaleko od novog sjedišta Evropske centralne banke (ECB) u Frankfurtu nekoliko sati prije svečanog otvaranja te zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura.

Protestanti su na ulicama zapalili gume i kante za smeće.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u svom govoru na svečanom otvaranju poručio je protestantima kako su promašili okrivljavanjem ECB-a, prenosi Reuters.

Organizatori protesta, skupina Blockupy – nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011. – procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi.

Hiljade su došle u njemačku finansijsku pristolnicu iz drugih dijelova Evrope.

“Naš protest je protiv ECB-a, člana trojke, koji uprkos tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje”, rekao je jedan od organizatora protesta Ulrich Wilken.

“Mi želimo glasan, ali miran protest”, kazao je on za Reuters.

Portparolka frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje protestanata “agresivno”.

“Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena”, kazala je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *