Slovenija “zatvorena” za strance

Dodajte komentar

Kriza je u Sloveniji dovela do velikog pada broja zaposlenih stranaca s radnim dozvolama pa je njihov broj pao na petinu onoga iz 2008. godine.

Još 2008. godine, prije krize koja je pogodila građevinsku i metalsku industriju, u kojoj je najviše stranih radnika, u Sloveniji je bilo izdato skoro 89.000 radnih dozvola za strance, a lane manje od 18.000, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo za rad i socijalnu pomoć.

Među zaposlenim stranim radnicima u Sloveniji najviše je građana s područja nekadašnje Jugoslavije, iz BiH i Srbije, ali i iz Hrvatske, koja je 2013. ušla u Evropsku uniju pa njenim građanima za posao u Sloveniji treba radna dozvola kao i državljanima trecih država, zemalja izvan EU, prenosi Seebiz.

Slovenačka ministarka Anja Kopač Mrak nedavno je najavila da će Slovenija razmisliti o mogućem otvaranju slobodnog tržišta rada i za radnike iz Hrvatske od sredine ove godine budući da je prethodnih mjeseci u Sloveniji došlo do malog smanjenja broja nezaposlenih. To je bio glavni razlog zbog kojega je Slovenija pri ulasku Hrvatske u EU zadržala ranije restrikcije.

Za državljane drugih država Slovenija je od 2004. godine uvela kvote izvan kojih radne dozvole nisu smjele da se izdaju pa je broj stranih radnika godinama smanjivan. Do ponovnog privremenog rasta zaposlenih stranaca u slovenačkoj privredi došlo je u vreme intenzivnog rasta privredne aktivnosti u godinama pred ekonomsku krizu.

Godine 2011. je došlo je do još većeg zatvaranja tržišta rada zbog povećanja broja nezaposlenih Slovenaca pa je uvedeno pravilo da stranac ne može biti zaposlen ako je na berzi rada prijavljen domaći državljanin istog profila i kvalifikacije.

Slovenačka vlada priprema prdlog novog zakona o zapošljavanju i radu stranaca čija je namjera da olakša dobijanja radne dozvole i dozvole za boravak strancima koji ulaze na slovenačko tržište rada. Novi zakon trebao bi da uvede jedinstvenu dozvolu za boravak i rad, dok je do sada taj postupak bio odvojen, a radne i boravišne dozvole dobijale bi se u opštinskim upravama.

Istovremeno, slovenačka vlada najavljuje strože mjere kontrole domaćih poslodavaca koji ne poštuju zakon o zapošljavanju stranaca i često takve radnike zapošljavaju na crno i bez uplaćivanja doprinosa. Ponekad im ostaju dužni i više plata, što je posebno izraženo prilikom slanja stranih radnika na rad u zemlje Evropske unije. Za bolju radnu zaštitu stranaca zauzeli su se i slovenački sindikati, prenosi portal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *