Opel bježi iz Rusije

Dodajte komentar

Američki proizvođač automobila Dženeral motors odlučio je da polovinom godine prekine proizvodnju automobila marke “opel” u svojoj fabrici u Sankt Peterburgu.

Fabrika u Sankt Peterburgu će biti konzervirana, a ove godine će takođe biti prekinuto ugovorno sklapanje automobila te marke u objektima grupe GAZ u Nižnjem Novogorodu, prenio je Interfaks.

Planovi ove kompanije će takođe pogoditi i prodaju “opela” u Rusiji. “Opel” će u potpunosti napustiti rusko tržište do kraja decembra 2015. godine, a prestaće i prodaja većine modela “ševroleta”, navodi se u saopštenju.

Dženeral motors će se fokusirati na premijum segment ruskog tržišta pomoću vozila “kadilak” i legendarnih američkih modela “ševroleta”, kao što su “korveta”, “kamaro” i “tahoe”.

Kako je ranije objavljeno, prodaja novih putničkih automobila u Rusiji u februaru ove godine smanjena je 37,9 odsto, na 128.298 vozila, u poređenju sa 205.526 automobila u februaru 2014. godine.

Pad tržišta automobila je ubrzan, u januaru je smanjenje iznosilo 24,4 odsto, a za prva dva mjeseca ove godine prodaja novih automobila je opala 32,1 odsto, na 243.826 jedinica.

“Automobilsko tržište ulazi u fazu oštrog usporavanja i u februaru je bio samo početak tog usporavanja. Svi se slažu da će narednih nekoliko mjeseci biti veoma teški i da prodaja još nije dostigla dno. Dobre makroekonomske vesti, kao što su stabilizacija rublje, daju nadu u poboljšanje situacije u dugoročnoj perspektivi. Međutim, do tada učesnici na tržištu će morati da se naoružaju strpljenjem i izdržljivošću”, rekao je prije nekoliko dana predsjednik Komiteta proizvođača automobila Asocijacije evropskog biznisa Jorg Šrajber.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *