Umjesto u “Coca Colu”, radnici bjelopoljske “Bjelasice Rade” ispred kapija fabrike, bez zarada

Dodajte komentar

Za­po­sle­ni u fa­bri­ci mi­ne­ral­ne vo­de Bje­la­si­ca Ra­da pro­te­sto­vali su da­nas is­pred ka­pi­ja fa­bri­ke. Pred­sjed­nik sin­di­ka­ta bje­lo­polj­ske fa­bri­ke Mi­raš Jok­si­mo­vić ka­zao je da su rad­ni­ci na­tje­ra­ni na ovaj ko­rak, jer im je iz me­nadž­men­ta ju­če ka­za­no da ne tre­ba da do­la­ze na po­sao.

– Stra­žar­ska slu­žba će u fa­bri­ku pu­sti­ti sa­mo me­nadž­ment, Če­du Po­po­vić iz sin­di­ka­ta i me­ne. Za­to će­mo pro­te­sto­va­ti is­pred ka­pi­je a is­po­sta­vi­će­mo i za­htje­ve ko­je ima­mo – re­kao je Jok­si­mo­vić, piše DAN.

Rad­ni­ci Bje­la­si­ca Ra­de, či­ji je vla­snik Euro­fond, ko­ji vo­de li­ca bli­ska bi­zni­sme­nu Ve­se­li­nu Ba­ro­vi­ću, iz­re­vol­ti­ra­ni su od­lu­kom o uvo­đe­nju pre­ki­da ra­da u fa­bri­ci.

– Sin­di­kat se po­vo­dom te od­lu­ke sa­stao i oci­je­nio je ne­pri­hva­tlji­vom – ka­zao je Jok­si­mo­vić.

U oktobru mjesecu prošle godine, vlasnici Eurofonda su razmatrali i predlagali izmirenje preostalih obaveza povjeriocima Bjelasica rade, nova investiciona ulaganja od oko 600.000 eura, proširenje proizvodnog asortimana, porast nivoa proizvodnje od 10 do 15 miliona jedinica, smanjenje broja radnih mjesta, ulaganja u marketing i promociju proizvoda, kao i saradnju sa kompanijom Helenik Koka kola. Nakon najnovijih dešavanja, pitanje je da li se ti planovi mijenjaju.

Joksimović je po­ru­čio da rad­ni­ci ne pri­hva­ta­ju od­lu­ku me­nadž­men­ta, jer Euro­fond ni­je iz­mi­rio oba­ve­ze pre­ma za­po­sle­ni­ma po pi­ta­nju za­ra­da i do­pri­no­sa.

– Od­lu­ka je mo­ra­la bi­ti do­ni­je­ta za sva­kog za­po­sle­nog po­je­di­nač­no i sa ja­sno na­zna­če­nim raz­lo­zi­ma pre­ki­da ra­da. Sin­di­kat tra­ži hi­tan na­sta­vak pro­iz­vod­nje – po­ru­čio je Jok­si­mo­vić.

Osim za­ra­da i do­pri­no­sa, rad­ni­ci tra­že is­pla­tu tro­ško­va pre­vo­za od ma­ja 2014. do fe­bru­a­ra ove go­di­ne.

– Ako nam ne is­pla­te oba­ve­ze, obra­ti­će­mo se svim nad­le­žnim in­sti­tu­ci­ja­ma. Za­po­sle­ni će sva­ko­dnev­no u rad­no vri­je­me bo­ra­vi­ti is­pred pro­sto­ri­ja pred­u­ze­ća, sve do re­a­li­za­ci­je na­ve­de­nih za­htje­va – is­ta­kao je Jok­si­mo­vić.

Bje­la­si­ca Ra­da je u sep­tem­bru, na­kon šest go­di­na, iza­šla iz ste­ča­ja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *