Da li slijedi još jedan naftni šok?

Dodajte komentar

Prošle nedelje je InterContinental Exchange da špekulanti i hedž fondovi koji se tako ponašaju gomilaju svoju naftu, a uprkos cjenovnom minumumu od 40 dolara pa barelu koji je dostignut u februaru, postoji šansa da cena ode još niže prije povratka.

Veliki broj otpuštanja i obustava istraživanja u naftnoj industriji nije zaustavilo preveliku proizvodnju koja preplavljuje tržište u ovom trenutku. Prema CNBC, u Sjedinjenim državama će uskoro postenati skladišnog nadzemnog prostora za svu tu toliku naftu koja se proizvodi a koju nema ko da kupi. Osim špekulanata, koji iz svojih interesa žele dalje da obaraju cijenu nafte, razlog za eventualni dalji pad leži i u tome što bi obustava proizvodnje na velikim izvorima skupo koštala proizvođače.

Mnogi poznavaoci prilika, koji su vidjeli smjenu više ovakvih cjenovnih ciklusa, kažu da se ovaj put pad cijena odužio, ali i da će ključni događaj koji će odrediti cijenu nafte u srednjem roku desiti u junu, na sljedećm zasijedanju članica OPEC-a. U isto vrijeme, jedna od članica, Iran, donijeće konačno rješenje o svom nuklearnom progrmau i vjerovatno željeti da poveća svoju proizvodnju, sa sadašnjih 2,5 miliona barela dnevno, na preko 4 miliona po danu, čime će se namjeriti na najvećeg konkurenta u OPEC-u, Saudijsku Arabiju.

U zavisnosti od ishoda sastanka OPEC-a u junu cijena barela sirove nafte mogla bi da bude rekordno niskih 20 dolara, ili da se povrati na nivo od 90 dolara, ocjenjuju na CNBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *