Uniqa: Neto dobit povećana 1,8 posto

Dodajte komentar

Austrijski osiguravač Uniqa je prošlu godinu zaključio s konsolidovanom neto dobiti od 290 miliona eura, što je 1,8 posto više nego u godini ranije. Dobit prije poreza poskočila je pak 23 posto, na 338 miliona eura.

Zaračunate bruto premije porasle su tri posto u odnosu na godinu ranije i dosegnule su vrijednost od 6,1 milijardu eura.

Glavni je pokretač dobrih prošlogodišnjih rezultata bio odjel životnog osiguranja, čiji su prihodi porasli 5,3 posto, na 2,48 milijardi eura, navodi austrijska agencija APA, pozivajući se na internetsku prezentaciju preliminarnih rezultata u 2014.

Kompanija je potvrdila prognozu godišnje dobiti prije poreza u rasponu od 425 do 450 miliona eura.

Ujedno je izvršni direktor Andreas Brandstetter izjavio da razmatraju moguće pravne korake protiv odluke austrijskog regulatora o moratorijumu na povrat dugova posrnule banke Hypo Alpe Adria.

Austrijski finansijski regulator odlučio je ugasiti “lošu banku” koja upravlja Hypovom toksičnom imovinom i suspendovati povrat dugova. Iz Uniqe su saopštili da imaju 25 miliona eura Hypovih obveznica. Brandstetter je najavio borbu “za svaki cent”.

izvor: Banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *