Bankari neće o snižavanju kamata

Dodajte komentar

Hipotekarna banka je jedina konkretno odgovorila na Pobjedino pitanje da li u ovoj godini planirate snižavanje kamatnih stopa i najavila „obaranje“ za jedan odsto, ali nije rekla kada.

Sve druge banke su opisno odgovorile na ovo konkretno pitanje poput “razmatramo tržišnu situaciju” ili “permanentno pratimo dešavanja”.

Za razliku od bankara ocjene građana i privrede ali i Centralne banke i međunarodnih finansijskih institucija su konkretke kamate u Crnoj Gori su visoke.

Centralna banka se sprema da definiše najvišu dozvoljenu kamatnu stopu, a da li će se umiješati ukoliko ne bude dodatnog pada kamata, mada je to teško u tržišnoj privredi, ostaje da se vidi.

HB, Sosiete i Prva banka Hipotekarna banka je, kako su saopštili, planom za ovu godinu predvidjela i smanjenje kamatnih stopa za 1%.

– Za klijente koji imaju dobar bonitet, urednu kreditnu istoriju, kvalitetan biznis plan, to smanjenje će biti i veće – naveli su iz Hipotekarne banke. Visina aktivnih kamatnih stopa zavisi, podsjećaju, od nekoliko faktora dostupnosti izvora međunarodnih finansijskih institucija, nivoa i visina štednje, kao i procjene rizika bankarskog sektora.

Na pitanje koji je kredit u ovoj banci najpovoljniji za građane kazali su da je to super senior, namijenjen penzionerima do 10.000 eura, uz besplatnu polisu osiguranja i bez žiranata sa kamatom od 0,88% mjesečno, bez dodatnih troškova osiguranja.

– Hipotekarna banka planira novi stambeni kredit u saradnji sa EBRD. Očekujemo da bi se kamatna stopa mogla kretati između 7% i 7,5% godišnje na rok do 15 godina najavili su iz ove banke.

Bili su konkretni i u odgovoru na pitanje koji je najskuplji kredit onaj koji se odobrava licima koja ne primaju mjesečni dohodak preko transakcionog računa, a kamata je 1,2% na mjesečnom nivou naveli su iz Hipotekarne banke.

U banci Sosiete Zeneral Montenego su kazali da „ukoliko tržišna situacija bude odgovarajuća, banka će sigurno smanjiti kamatne stope“.

Oni su podsjetili da su sredinom februara ove godine snižene kamatne stope za penzionerske kredite.

Konkretan odgovor iz ove banke smo dobili na pitanje o visini kamata.

– Najniža kamatna stopa za fizička lica je na stambenom kreditu fiksna kamatna stopa je 6,99%, a varijabilna 5,99%+6M EURIBOR. Najviša kamatna stopa za fizička lica sa redovnim prijemom plata je na gotovinskom kreditu i iznosi 9,49%, dok kamatna stopa na namjenske kredite za školovanje iznosi 8,49 odsto – kazali su iz Sosiete Zeneral banke Montenego.

Iz Prve banke Crne Gore kažu da su krajem prošle godine započeli sa procesom postepenog smanjenja kamatnih stopa na kredite, i da trend razmatranja smanjenja nastavljaju i u ovoj godini, paralelno sa razmatranjem nivoa kamatnih stopa na depozite.

Iz ove banke su saopštili da je najniža kamatna stopa za kredite za fizička lica na stambeni lizing od 8 %.

– Najviša kamatna stopa obračunava se prilikom obrade kreditnih zahtjeva po uslovima koji se razlikuju od vrste kredita i ne može biti fiksno iskazana – navodi se u odgovoru Prve banke Crne Gore.

Erste, HAAB, NLB, CKB

Erste banka je, kako su kazali u odgovoru Pobjedi, u prethodnom periodu snizila svoje prosječne aktivne kamatne stope, produžila ročnost i povećala iznose kredita bez žiranata.

– Kamatne stope na kredite stanovništvu se odobravaju počevši od 6,99 odsto na godišnjem nivou za stambene kredite, pa naviše, u zavisnosti od vrste, ročnosti i namjene kredita – saopštili su iz ove banke u odgovoru o najnižim kamatama.

Najveća kamata za građane je, ocijenili su iz Erste banke, na minuse po tekućem računu ali nijesu kazali kolika je.

– Za građane je najskuplja kamatna stopa na minuse po tekućem računu, ali po prirodi najbrža i najjednostavnija forma zaduživanja, kojoj je uloga da popuni manjak u kućnim budžetima u slučaju povećanih izdataka u određenim mjesecima – objasnili su iz Erste.

Iz Hipo Alpe Adria banke su podsjetili da su krajem prošle kao i početkom ove godine snizili kamatne stope kako za gotovinske tako i stambene kredite. U skladu sa tržišnim kretanjima, kako su objasnili, uvijek preispituju cjenovnu politiku.

U ovoj banci za stanovništvo je, kako su kazali, najniža kamatna stopa za stambene kredite na godišnjem niovu i iznosi od 5,99% + 3M Euribor.

– Kamatna stopa zavisi od rejtinga, pa za slabije rejtinge za isti proizvod iznosi 6,99% + 3M. Dakle, sve zavisi od rejtinga klijenta – istakli su iz HAAB.

Kada je riječ o gotovinskim kreditima bez žiranata, kako su kazali, kamatna stopa je od 8.99 % na godišnjem nivou.

– Međutim, ako je kredit pokriven keš kolateralom, stopa za kredit može biti i niža, jer se dobija uvećanjem depozitne stope za 2,5%, npr. za 1 mjesec 0,5% plus 2,5% pa je tada stopa na kredit koji je pokriven keš kolateralom 3% na godišnjem nivou – objasnili su iz ove banke.

Iz NLB Montenegrobanke su na pitanje da li planiraju snižavanje kamatnih stopa u ovoj godini kazali da su kamatne stope u kontinuitetu imale trend smanjenja, u dvogodišnjem periodu, posebno u posljednjih pola godine.

U odgovoru na pitanje o najnižoj i najvišoj kamati za stanovništvo su naveli da je Visa libero beskamatna kartica.

– Kamatna stopa na kreditnim karticama (visa classic, visa gold, master standard i master gold) iznosi 1,49% na mjesečnom nivou i obračunava se na potrošeni iznos novca sa limita koji je na kartici odobren. Minus po tekućem računu mogu dobiti samo redovni klijenti banke, a to znači klijenti koji primaju platu preko NLB Montenegrobanke. Iznos minusa koji se može odobriti zavisi od boniteta firme u kojoj klijent radi, kreće se od 30% do 100% neto dohotka (neto dohodak je iznos primanja umanjen za mjesečne obaveze). Za zlatne klijente se limiti kreću i do 200% neto dohotka – objsnili su iz ove banke.

Iz CKB je izostao konkretan odgovor na pitanje da li namjeravaju da smanje kamatne stope u ovoj godini.

– U ovom trenutku najpovoljnija kamatna stopa u našoj banci je od 6,99% za stambene kredite. Osim što se razlikuje od vrste kreditnog proizvoda, našim klijentima uvijek napominjemo da efektivna kamatna stopa zavisi i od brojnih drugih faktora kao što su: individualna procjena kreditne sposobnosti klijenta, njegova kreditna istorija, metod obračuna efektivne kamatne stope (na primjer, da li banka koristi proporcionalni skuplji ili konformni za klijenta jeftiniji metod)…

Uvijek sugerišemo klijentima da prilikom donošenja odluke o zaduženju pažljivo prouče sve aspekte kreditne ponude, od iskazivanja tj. metoda i načina obračuna efektivne kamatne stope do provizija koje se često zanemaruju. Često se desi da se klijenti opredijele za naizgled nižu kamatnu stopu koja je u stvari nominalna kamatna stopa, a da je trošak na kraju veći kada se u ukupnu kalkulaciju uključe svi prethodno navedeni aspekti objasnili su iz CKB.

Pobjeda je pitanje uputila svim bankama ali odgovor je dobila od ključnih igrača na tržištu.

Za privredu rastegljivo

Bankari uglavnom kažu da odgovor na pitanje o rasponu kamatnih stopa za privredu, odnosno pravna lica nije jednostavno dati zato što one „klizaju ili rastu“ zavisno od boniteta, veličine, namjene, ročnosti… Klizanje kamate u rijetkim slučajevima odobrava se i fizičkim licima.

– U HAAB za pravna lica godišnje kamate na dugoročne kredite se kreću od 5 % + tromjesečni euribor, i zavise u krajnjem od boniteta klijenta, ročnosti i obezbijeđenog kolaterala – saopštili su iz ove banke.

U Hipotekarnoj banci u zavisnosti od boniteta klijenta, kamatne stope se kreću, kako su naveli, od 5% do 9,75% godišnje.

U Prvoj banci Crne Gore najpovoljnije kamate na kredite namijenjene pravnim licima, su, kako su naveli, one u sklopu aranžmana sa Investiciono-razvojnim fondom od 6%.

– Najviša kamatna stopa se precizno iskazuje prilikom obrade kreditne dokumentacije klijenta i zavisi od velikog broja faktora –  objasnili su iz ove banke.

Iz Sosiete Ženeral banke Montenegro su kazali da su za pravna lica kamatne stope vrlo individualne i „generička ponuda nije u upotrebi pri ovim aranžmanima“.

– Kamatna stopa na kredite pravnim licima zavisi od boniteta poslovanja klijenta, veličine kompanije, namjene za koju se kredit uzima, roka i izvora iz koji će se finansirati  – objasnnili su iz ove banke.

I u Erste banci kažu da je ova stopa „rastegljiva” i da zavisi od boniteta klijenta, vrste aranžmana, kvaliteta i utrživosti kolaterala.

– Na tržištu je primjetan trend pada kamatnih stopa kod kreditiranja privrede, a za očekivati je da će on biti nastavljen. Ovakva kretanja, međutim dodatno su uslovljena i drugim dešavanjima na tržištu i prevashodno su determinisana trendom sniženja pasivnih kamatnih stopa, usljed povećane likvidnosti finansijskog sistema. Najavljeno jačanje konkurencije na nivou bankarskog sektora, takođe, doprinosi ukupnom ambijentu  – ocjenjuju u Erste banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *