Plaćanje obaveznih doprinosa na zarade: U regionu gazde koje ne plaćaju doprinose leže po zatvorima

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i dalje smatra da ima osnova da se neplaćanje poreza i doprinosa na zarade uvrsti u krivično zakonodavstvo, bez obzira štoje Krivičnim zakonikom propisano djelo poreske utaje, saopšteno je Portalu Analitika iz tog resora Vlade.

Zakonom o poreskoj administraciji nijesu predviđena krivična djela za neplaćanje poreza i doprinosa na lična primanja, ali je amandmanskim djelovanjem na izmjene i dopune Krivičnog zakonika bilo predloženo uvođenje krivičnog djela i kazni za neplaćanje poreza i doprinosa. Predlog zakona nije usvojen u parlamentu, a samim tim ni amandman kojim je predloženo ovo rješenje.

Krivično djelo

U Ministarstvu podsjećaju da pravni sistemi drugih zemalja sadrže, pored krivičnog djela poreske utaje, i krivično djelo neplaćanja poreza i doprinosa na zarade.

– Postoji razlika između ova dva krivična djela, jer utaja poreza nastaje putem prikrivanja prihoda i na taj način izbjegavanja prijavljivanja i plaćanja poreske obaveze. Sa druge strane, neplaćanje poreza i doprinosa na zarade ima drugačija obilježja prekršaja.

Naime, svaki zaposleni, pored neto zarade, shodno ugovoru o radu, opštem kolektivnom ugovoru i zakonu, ostvaruje i doprinose za socijalno osiguranje koji se plaćaju iz njegovih primanja navode iz Ministarstva i ističu da propisi ne poznaju termin neto zarade, već se jasno propisuje da su u zaradi zaposlenog uključeni i porezi i doprinosi, te u propisima postoji jedino termin ,,bruto zarade”.

– Obaveza poslodavca je da prilikom isplate zarade obustavi poreze i doprinose i uplati ih na propisani uplatni račun. U praksi se nerijetko dešava da poslodavci isplate zarade bez poreza i doprinosa, pri čemu naprave niz prekršaja, naglašavaju u Ministarstvu, konstatujući da poslodavac u ovom slučaju zloupotrebljava položaj zaposlenog i koristi momenat da mu uplati dio prihoda koji mu je neophodan za egzistenciju, ali mu uskrati druga prava.

Potkradaju radnike

– Zaposlenog ne obavještava o iznosu bruto zarade, niti o iznosu obračunatih poreza i doprinosa, kao ni o tome da li ih je uplatio na propisani način. Prema tome, zaposleni je onemogućen da sazna šta se desilo sa dijelom njegove zarade, ističu iz Ministarstva i dodaju da se, ako jedan poslodavac to učini više mjecesi zaredom, nagomila dug i te obaveze nikad ne budu plaćene.

– Neplaćanjem doprinosa zaposleni će izgubiti pravo na radni staž, osnovicu za utvrđivanje penzije, pravo na zdravstvenu zaštitu i druga prava iz socijalnog osiguranja. Nijedan zakonski propis ne daje pravo poslodavcu da odlučuje o tome da može zaposlenom isplatiti samo dio plate, a pogotovo u situaciji da sa tim uopšte ne upozna zaposlenog i da ga dovede u zabludu u pogledu ostvarivanja za njega veoma bitnih prava, istakli su iz Ministarstva i naglasili da zbog toga postoji osnov za propisivanje ovakvog krivičnog djela, a činjenice i odluku o tome sa kojim je namjerama poslodavac oštetio zaposlene i budžet donosio bi nadležni sud.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *