Triglav grupa odličnim poslovanjem povećala finansijsku stabilnost

Dodajte komentar

Triglav grupa (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje A.D.) je u 2014. godini dobro poslovala i zadržala visoki nivo finansijske stabilnosti. Usprkos sve složenijem poslovnom ambijentu Triglav grupa je jačala svoj vodeći položaj na slovenačkom tržištu osiguranja i na njemu povećala svoj tržišni udio za 0,3 odstotna boda na 36,1%. U izvanrednim okolnostima na tržištima kapitala, koje su omogućavale veoma visoke povrate na finansijske investicije, Grupa je završila godinu sa neto profitom od 85,7 miliona eura, što je 23% više no godinu ranije. Profitabilnost kapitala Triglav grupe bila je 13,4%. Time je društvo prevazišlo planiranu stratešku vrijednost, koja je čvrsto povezana sa realizovanjem vizije razvoja.

Triglav grupa (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje A.D.), vodeća osiguravajuća i finansijska grupacija u Sloveniji i jedna od najvećih u jugoistočnoj Evropi, u Sloveniji je malo popravila svoj tržišni udio koji iznosi 36,1% (0,3 odstotna boda više nego godinu ranije). U Sloveniji je na tržištu životnih osiguranja povećala svoj tržišni udio za 0,1 odstotni bod i sad on iznosi 32,7%, a kod osiguranja imovine tržišni udio je 37,4 % odnosno 0,3 odstotna boda više nego u 2013. godini.

Poslovanje pod uticajem složenog poslovnog ambijenta i visokih povrata na finansijska ulaganja

Na poslovanje Grupe u 2014. godini prvenstveno je uticao veoma nepovoljni poslovni ambijent na tržištima osiguranja i izvanredne okolnosti na tržištima kapitala, koje su omogućavale veoma visoku neto dobit od finansijskih investicija. Grupa je 2014. godinu završila sa neto dobiti u visini od 85,7 miliona eura, što je 23% više nego 2013. godine i čak 31% iznad planiranog. Neto dobit matičnog društva Zavarovalnice Triglav iznosila je 45,6 miliona eura, što je 6% manje nego prethodne godine. Matično društvo je postiglo profitabilnost kapitala od 8,7%, a Triglav grupa od 13,4%.

U poređenju sa 2013. godinom grupa je fakturisala jedan odsto manje premija osiguranja, a Zavarovalnica Triglav 2% manje, što je jednako padu na cjelokupnom tržištu osiguranja u Sloveniji. Na tržištu se još uvijek osjeća uticaj oslabljene kupovne snage stanovništva i slabije aktivnosti preduzeća. Dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti osiguranja imovine potvrđuje kombinovani koeficijent Triglav grupe u visini od 96,3%, dok je kombinovani koeficijent matičnog društva iznosio 94,7%.

U 2014. godini Zavarovalnica Triglav postigla je veoma visoke povrate na finansijske investicije, što je 285% više nego godinu ranije. Triglav grupa je imala 138% veću dobit od finansijskih investicija u iznosu od 132,1 miliona eura (bez dobiti od ulaganja osiguranika životnih osiguranja, koji preuzimaju rizik investicije).

Fakturisane štete na prošlogodišnjem nivou

Fakturisane bruto štete Zavarovalnice Triglav ostale su približno na nivou 2013. godine, dok su u Triglav grupi bile dva odsto niže nego u 2013. godini. Osim toga 2014. godina bila je u znaku više masovnih štetnih događaja. U Sloveniji je najveću štetu prouzrokovalo nevrijeme sa snijegom i ledenom kišom početkom godine, koje je prouzrokovalo 12,7 miliona eura štete i preko 1.550 prijavljenih šteta na teritoriji cijele Slovenije.

Stabilni operativni troškovi

Konsolidovani bruto operativni troškovi djelatnosti osiguranja bili su otprilike na nivou 2013. godine. U matičnom društvu bili su 1% viši i to prvenstveno kao posljedica učinka povećanja troškova dobijanja osiguranja (sprovođenje prodajnih akcija i posredovanja osiguranja) te troškova rada u osnovnoj djelatnosti osiguranja, ali je na drugoj strani došlo do smanjenja ostalih troškova.

Visoka   finansijska stabilnost

Agencije za ocjenu boniteta Standard & Poor's i A.M. Best dale su Triglav grupi visoku bonitetnu ocjenu »A–«, koja odražava čvrstu kapitaliziranost prilagođenu rizicima, dobre poslovne rezultate i dominirajući položaj Triglav grupe među konkurentima na slovenačkom tržištu. Bonitetna ocjena Standard & Poor's sadržava stabilnu srednjoročnu prognozu, dok je agencija A.M. Best u 2014. godini popravila srednjoročnu prognozu sa stabilne u pozitivnu.

Visoki nivo finansijske stabilnosti potvrđuje i 17% viši cjelokupni kapital Triglav grupe (688,1 miliona eura) te 9% viši cjelokupni kapital matičnog društva u vrijednosti od 544,0 miliona eura. U pasivi bruto tehničke rezerve Triglav grupe su se povećale za 3 % (2.333,7 miliona eura), a u matičnom društvu su veće za 5% (2.060,0 miliona eura). Obje kategorije su garant i osnov za uravnoteženo poslovanje i obezbjeđivanje dugoročne sigurnosti naših osiguranika.

Triglav grupa je krajem 2014. godine imala ukupnu aktivu u visini od 3.275,4 miliona eura (indeks 106), a Zavarovalnica Triglav 2.721,3 miliona eura, što ja za 7% više nego 31. 12. 2013.

Optimizacija upravljanja imovinom

Andrej Slapar, predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav, rekao je: »2014. godina bila je zahtjevna, ali ipak smo postigli odlične poslovne rezultate i održali finansijsku stabilnost. Za 2015. imamo ambiciozne planove, koji idu u pravcu daljnjeg jačanja i poboljšanja rezultata poslovanja osiguravajućih kuća i ostalih društva unutar Triglav grupe. Namjeravamo da iskoristimo sve prilike, koje ćemo prepoznati na nekom tržištu ili na segmentu tržišta u skladu sa strateškim ciljevima rasta i razvitka Grupe. Istovremeno nastavljamo sa razboritom vlasničkom konsolidacijom zavisnih društava unutar Grupe, s optimizacijom upravljanja imovinom i dezinvestiranjem investicija u vlasničke udjele društava čija djelatnost nije u skladu sa strategijom Grupe.«

Revidirani rezultati Zavarovalnice Triglav i Triglav grupe za poslovnu godinu 2014. biće kao što je to predviđeno u finansijskom kalendaru objavljeni 3. 4. 2015.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *