Švedskoj dosta budžetskog suficita

Dodajte komentar

Švedska ljevičarska vlada je juče saopštila da namjerava da ukine cilj budžetskog suficita, kog brojni kritičari smatraju zastarelom mjerom.

Cilj da u svakom poslovnom ciklusu bude ostvaren budžetski suficit od 1,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) uvele su socijal-demokrate 1997. da se budućim generacijama umanji teret koji nastaje zbog starenja stanovništva, prenosi agencija Frans pres.

Nakon što je Švedska zaradila reputaciju kao fiskalno uspješna zemlja, vladajuća koalicija navodi da je vrijeme da se razmoti cilj budžetskog suficita.

„Ideja nikada nije bila da javni sektor vječno bilježi budžetski suficit“, rekli su za dnevnik Dagens Niheter premijer Stefan Lofven i ministarka finansija Magdalena Anderson, dodajući da su finansijskim vlastima naložili da razmotre uravnoteženje budžeta i druge alternative.

„Na duži rok, potrebno je stvoriti prostor za prijeko potrebne javne investicije u infrastrukturu, stanove, prilagođavanje klimatskim promjenama, istraživanje i obrazovanje“, dodali su oni.

Anderson je optužila svog centralno-desničarskog prethodnika da je ostavio prazne budžetske kofere nakon rezanja poreza, onemogućivši nove javne investicije.

„Budžetski suficit je godinama igrao važnu ulogu. To više nije tako. Svijet sada izgleda drugačije nego kada je taj cilj uveden, tada smo imali veliki javni dug, a sada je on među najnižim u Evropi“, rekao je za Frans pres ekonomista SEB banke Klas Eklund.

Švedski BDP, koji bi prema prognozi tamošnje centralne banke ove godine trebalo da dostigne 2,7 odsto i niske kamatne stope omogućiće da u 2015. smanji javni dug 0,5 odsto na 41,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *