Sponzoru engleske Premier lige dobit pala 21 posto

Dodajte komentar

Dobit prije oporezivanja bankarske grupe Barclays, sponzora engleske (fudbalske) Premier lige prije oporezivanja u prošloj godini pala je 21 posto, na 2,26 milijarde funti, javlja BBC.

Dobit je manja jer je Barclays sa 750 miliona funti na 1,25 milijardi povećao izdvajanja kako bi se osigurao u slučaju kazni zbog manipulacija na valutnom tržištu. Ako se isključe te i ostale rezervacije, dobit je porasla 12 posto, na 5,5 milijardi funti, saopštili su iz banke.

Izvršni direktor Antony Jenkins dobio je bonus od 1,1 milion funti, prvi bonus otkako je na toj funkciji, pa mu je ukupna plata za 2014. iznosila 5,5 miliona funti. No, banka je ukupan iznos isplaćenih bonusa smanjila 22 posto, na 1,86 milijardi funti.

Jenkins je takođe izjavio kako je grupacija jača i ima bolje izglede nego “u bilo kojem trenutku od izbijanja finansijske krize”.

Braneći svoj bonus Jenkins je za BBC izjavio kako je banka smanjila operativne troškove 9 posto, na 19 milijardi funti, te da je ostvarila “ogroman napredak”.

Govoreći o ogromnim iznosima izdvojenim za plaćanje sudskih troškova, kazni i kompenzacije, rekao je da banka neće ponoviti grešku.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *