Obama mrzi Rusiju, želi da prekine gas za Evropu

Dodajte komentar

“Predsjednik SAD Barack Obama mrzi Rusiju i glavni cilj njegove politike u Siriji jeste da prekine rusku gasnu rutu za Evropu”, ocjenjuje kanadski Centar za istraživanje globalizacije “Global Research”.

SAD su toliko opsjednute rušenjem sirijskog lidera Bashara al-Assada da dozvoljavaju čak da savremeno oružje dođe u ruke terorista IDIL-a”, koji se bore u Siriji.

“Assad je saveznik Rusije, a glavni cilj Obamine vanjske politike jeste da pobijedi Rusiju, a ne islamski ekstremizam”, navodi “Global Research”.

Čak i američko bombardovanje pozicija IDIL-a u Iraku provodi se tako da dolazi do širenja teritorija pod kontrolom te islamističke organizacije u Siriji, navodi se.

“Zašto je Sirija toliko važna? Zato što je Washington smatra ključnom u pokušaju da Rusiji oduzme poziciju glavnog dobavljača gasa u Evropu”, piše Global Research.

Sirija je jedina prepreka na putu gasovodu iz Katara preko Saudijske Arabije, Jordana i Turske do EU.

Izgradnja takvog gasovoda omogućila bi Kataru da konkuriše Rusiji u Evropi, na najvećem tržištu gasa.

Ranije je Obama podržavao radikalno “Muslimansko bratstvo” koje pomaže Katar, ali oni su pokazali da su neefikasni u Siriji i sada je SAD svoju podršku prebacio na IDIL koji podržava Saudijska Arabija.

“Međutim, čak i u slučaju da Assad bude poražen, sljedeći problem za SAD mogla bi biti Turska, koja je već postigla dogovor s Rusijom o isporukama ruskog gasa u Evropi” navodi Global Research.

Prema ocjeni ovog centra, i američko miješanje u ukrajinska dešavanja takođe je velikim dijelom podstaknuto željom da se prekine ruska dominicaja u dostavi energenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *