Direktor Deutsche Telekoma: Viber i Google postaju konkurencija, traba ih regulisati

Dodajte komentar

Izvršni direktor Deutsche Telekoma Tim Hoettges pozvao je na regulaciju internet kompanija kao što su Google i Facebook budući da su počele pružati telekomunikacione usluge pa bi trebale biti podvrgnute i odgovarajućem regulatornom nadzoru. “Dolazi do konvergencije između internet kompanija koje pružaju OTT usluge i klasičnih telekomunikacionih kompanija”, rekao je on.

“Potrebno nam je jedinstveno regulatorno okruženje za sve”, poručio je čelnik DT-a. OTT kompanije poput Skypea, Netflixa, Googlea i Vibera sve su oštriji konkurenti, nudeći usluge poput prenosa audio i video sadržaja i razmjene poruka putem internet mreže.

A na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni Sundar Pichai iz Googlea najavio je kako taj internet gigant uskoro pokreće mobilnu mrežu. Više detalja o svemu kao i datum lansiranja bit će poznato u idućih nekoliko mjeseci.

Pichai je zasad otkrio kako Google neće graditi vlastitu infrastrukturu već će koristiti odašiljače postojećih operatora. Mediji navode kako je vjerovatno riječ o T-Mobileu i Sprintu.
– Naš cilj nije da ugrozimo pozicije velikih operatora. Kroz mobilnu uslugu želimo predstaviti inovacije i natjerati i ostale operatore da učine isto – rekao je Pichai.
Googleova mobilna mreža logičan je nastavak svega što je kompanija posljednjih godina radila.
Google ima i VoIP uslugu Google Voice koja omogućava besplatne razgovore između korisnika Hangoutsa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *