Ulcinjskoj rivijeri treba investitor kao Piter Mank

Dodajte komentar

Direktor HTP “Ulcinjska rivijera” Radomir Mikan Zec rekao je Dnevnim novinama da se prilikom privatizacije preduzeća na čijem je čelu mora biti posebno obazriv kako se ne bi ponovile neke od loših investicija u Ulcinju.

Prema njegovim riječima, “Ulcinjskoj rivijeri” je potreban veliki i ozbiljan investitor poput Pitera Manka, u čijem je vlasništvu luksuzno turističko naselje Porto Montenegro u Tivtu.

Bankarska garancija neophodna

Kako bi se izbjegla loša privatizacija, Zec tvrdi da investitor prije početka realizacije planova u “Ulcinjskoj rivijeri” mora ostaviti novčanu garanciju kako bi se Crna Gora u svakom pogledu zaštitila.

“Svaki investitor se mora provjeriti i mora se tačno znati koji je njegov kapacitet i šta će da radi, koliko će radnika da uposli i slično. Takođe, investitor mora ostaviti novčanu garanciju kod banke, jer onda može i da nas napusti, ali neće biti nikakve štete po državu”, objasnio je Zec.

Za “Ulcinjsku rivijeru”, kako ističe Zec, najbolje bi bilo kada bi se pojavio investititor poput Pitera Manka.

“Suština je da s obzirom na fantastični prirodni resurs, u prvom redu zemlje i prirode, plaže i okoline, ‘Ulcinjska rivijera’ zaslužuje velikog investitora. Tu se ne smije ići s nekim rješenjima koja su se već sada pokazala kao loša. Ulcinjska rivijera sa svojom lokacijom, prirodnim i kulturno-istorijskim spomenicima, rijekama i jezerima, zatim mjestima za lov, ribolov, sport, zaslužuje stvarno velikog partnera poput Pitera Manka”, kazao je Zec.

Riješen problem sa zemljištem

Ulcinjska rivijera raspolaže sa 1,1 miliona kvadrata zemljišta i 200.000 kvadrata u zatvorenim prostorima. U odnosu na ranije pokušaje privatizacije, sada je to izvodljivije jer je riješen jedan od najvećih problema HTP “Ulcinjska rivijera”.

“Konačno je riješen dugogodišnji problem jer je svojina prebačena na ‘Ulcinjsku rivijeru, a to je predstavljalo glavni problem za sve investiture koji su bili voljni da rade nešto s ‘Ulcinjskom rivijerom. Bila je dvostruka svojina, ze-

mljište državno, a objekti ‘Ulcinjske rivijere’ i svako je bježao”, rekao je Zec.

Što se tiče standarda, on je, prema mišljenju Zeca, znatno podignut u odnosu na prethoni period.

“Imamo produženu sezonu od pet mjeseci, sigurno najdužu sezonu na crnogorskoj obali. Zanimljivo je da imamo i malo zimske sezone, uglavno sportske, fudbalske i atletske. Može lako da se kaže da je to ekonomski spašeno preduzeće, da ne ide ponovo u neke ekzibicije sa stečajem. Ja sam šest godina tamo. To što sam zatekao bilo je užas. Za neke prostorije je trebala gas maska da se uđe u njih. Tada je ukupni promet bio 600.000-700.000, a sada je to izašlo na tri i po, četiri miliona eura”, zaključio je Zec.

Vlada usvojila plan privatizacije

Vlada je planom privatizacije za 2015. godinu predvidjela prodaju 63,5 odsto kapitala ili 968.402 akcije “Ulcinjske rivijere”. Nominalna vrijednost svake akcije iznosi 39,5 eura, a pojedinačno najveći udio u ovom preduzeću ima Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (25 odsto), Fond za obeštećenje (12 odsto), zatim Vlada 10 odsto, Zavod za zapošljavanje osam i Investiciono-razvojni fond 7,6 odsto akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *