Koliko će biti manji računi za struju?

Dodajte komentar

Novim zakonom o energetici građani će u prosjeku plaćati sedam odsto manji račun, koliko iznose tehnički gubici na računima na koje Elektroprivreda zaračunava PDV od19odsto.

Paušalnom računicom, potrošač koji je u januaru imao račun od 57,16 eura, bez uračunatog PDV-a platio je 4,39 eura gubitke u mreži, što je 7,7 odsto ukupnog računa, dok sa uračunatim PDV-om od 19 odsto gubici koje je potrošač platio iznose 5,22 eura, a ukupan račun sa PDV-om 73,05 eura.

Grupa građana Goran Đurović, Stevo Muk i Daliborka Uljarević smatraju da građani treba da plate samo ono što su potrošili, a da su način formiranja cijene električne energije i vrsta opravdanih troškova koju određuje odbor Regulatorne agencije za energetiku pitanja koja pažljivo treba razmotriti u susret usvajanju novog Zakona o energetici koji se očekuje u aprilu ove godine, piše današnji Dan.

Praksa u zemljama regiona i EU je različita. U nekim zemljama rsgiona se ovaj trošak ne nalazi na računima, a u nekima se taj trošak smatra opravdanim, ali svakako u značajno nižem procentu nego što je do skoro bilo u Crnoj Gori. Vjerujem da će gubitke na mreži EPCG svakako uključiti u cijenu struje na manje ili više direktan način jer se radi o monopolu koji još uvijek postoji u ovoj oblasti, kazao je Đurović za „Dan”.

Amandman MANS-a u skupštinsku proceduru procesuirao je poslanik Dritan Abazović (Pozitivna), što Đurović smatra iznuđenim, ali neophodnim potezom jer institucije koje treba da štite interes građana ne funkcionišu na zakonit način, i jedini način da se skrene pažnja onih koji donose odluke, uključujući i Regulatornu agenciju za energetiku.

– Odbor RAE nije radio svoj posao u interesu građana jer više od šest godina nije bio u stanju da natjera EPCG da uradi studiju o tshničkim gubicima na osnovu koje je moralo da se izvrši invssticiono ulaganje u obnovu sistema, a neodgovorno su se ponašali i predstavnici Vlade u Upravnom odboru EPCG jer nijesu inicirali izradu studije o gubicima. U takvoj situaciji je EPCG svs svoje gubitke na mreži prevaljivala na leđa građana naplaćujući ih kroz cijenu za električnu energiju. Vjerujem da će takva praksa biti i dalje zadržana sve dok se ne promijeni struktura odbora RAE, naveo je on.

Đurović je istakao da js tokom javne rasprave o novom Zakonu o energetici grupa građana kojoj pripada, predložila da u odbor RAE obavezno bude uključen predstavnik udruženja za zaštitu potrošača, jer je to jedini način da se preduprijedi nezakonito djelovanje u korist EPCG.

Savjetnik u CEZAP Predrag Boljević istakao je da ne postoji djelatnost u trgovini u kojoj građani ne plaćaju gubitke trgovcu.

– Radi se samo o tome što se to zove drugačije i što se ne prikazuje u završnom računu, pa se građanima čini da im to nije naplaćeno, rekao je on.

On je podsjetio da je tokom 2007. i 2008. godine građani dobijali jedinstvene račune za električnu energiju, na kojima nijesu bile razdvojene stavke.

– Tokom 2009. kada su prikazali gubitke od preko 25 odsto, preko Ustavnog suda se uspjelo da se komercijalni gubici izbrišu, onaj dio koji je uzrokovan subjektivnim problemima u EPCG, to što neko krade struju, što ne obračunavaju kako treba, a svedeni su čisti tehnički gubici, koje direktno uzrokuju potrošači, rekao je on.

On smatra da su gubici koji se obračunavaju u Crnoj Gori na prihvatljivom nivou, kao i da bi se ukidanjem stavke o plaćanju gubitaka došlo u situaciju da oni i dalje plaćaju te gubitke, ali sakrivene na računima.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da gubici EPCG greba da budu problem isporučioca struje, te da to ne treba prelivati na građane.

– Princip podjele krađe struje sa onima koji za to nijesu odgovorni ne korespondira sa korektnim pristupom prema potrošačima. Kako bi bilo da neko pokrade banku, pa da svi deponenti snose taj gubitak, a EPCG je preduzeće koje posluje na tržišnim principima rekao je on.

EPCG, kako je kazao, praktično ima privilegiju da utrošenu električnu energiju dva puta naplati, jednom kroz tehnički gubitak, a drugi put sudskim putem od dužnika, pa treba postaviti pitanje da li to knjiže vanredni prihod, rekao je on.

Član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Goran Tuponja (Pozitivna) istakao je da su tehnički gubici na mreži neminovni, te da nije moguće proizvesti i isporučiti električnu energiju bez gubitaka.

– Moguće je spriječiei krađu struje,koja se takođe smatra gubitkom na mreži i koja se ispostavlja u računu. Nije pravedno da građani plaćaju struju za koju EPCG nije u stanju da kontroliše, rekao je on.

Tuponja je istakao da se tehnički gubici mogu smanjiti modernizacijom distributivne mreže koja je kod nas zastarjela.

– Pošto smo imali više presuda koje su bile kontra odlukama RAE, moramo uvijek da imamo otvoreno četvoro očiju da bi smo vidjeli da li građani stvarno plaćaju ono što potroše ili ne. Potnuno je u redu da građani plate ono što potroše, ali ne više od toga, rekao je on i istakao da su investicije u mrežu obaveza EPCG.

RAE donosi nezakokite odluke

Godinama se jurimo sa RAE koji donose nezakonite odluke, koje na osnovu tužbi grupe građana i MANS-a obara Upravni sud, ali koje skoro nikada do kraja ne ispoštuje, jer se u međuvremenu donose nove odluke koje postaju predmet novih sporova. Ukoliko poslanici u Skupštini zaista žele da zaštite građane, onda treba da prihvate inicijativu građana i omoguće da odbor RAE bude što više nezavistan u odnosu na Vladu i ekonomske lobije. Do tog cilja se može doći uključivanjem predstavnika potrošača u odbor RAE, a ako treba i uvođenjem zakonske obaveze biranja odbora RAE dvotrećinskom većinom u Skupštini, naveo je Đurović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *