Koka-kola i Pepsi bježe iz Rusije

Dodajte komentar

Pepsiko će u junu zatvortiti fabriku za proizvodnju sokova u Ramenskom u Podmoskovlju, dok njen glavni rival Koka-kola zatvara fabriku u Njižnjem Novgorodu.

Kako je agenciji Tas rekla menadžer za komunikacije Koka kola Helenik Jevgenija Mogileva, danas je obustavljena proizvodnja na dvije linije i proizvodnja se seli iz Njižnjeg Novgoroda na pet drugih lokacija. Ona je potvrdila da te dvije proizvodne linije predstavljaju cjelokupan kapacitet te fabrike.

Pepsiko, kako javlja Intefaks, zatvara fabriku Vim Bil Dan napici u cilju optimizacije proizvodnih kapaciteta kompanije i obezbjeđenja njenog daljeg održivog razvoja na tržištu sokova. Od juna 2015. godine, proizvodnja sokova će biti koncentrisana u fabrici Lebeđanskij u Lipeckoj oblasti, saopštila je kompanija, a prenosi Interfaks.

Radnici koji budu pogođeni tom odlukom biće premješteni u druga preduzeća kompanije, a ostali će dobiti odgovarajuću otpremninu i pomoć pri zapošljavanju, obećala je kompanija.

Ranije je objavljeno da je u 2014. godini Pepsiko prvi put imala smanjene prihoda na ruskom tržištu usljed devalvacije rublje. Neto prihodi kompanije u Rusiji pali su 10 odsto, na 4,41 milijardu dolara, sa 4,9 milijardi prošle godine. Vrijednost dugoročnih aktiva smanjena je 43 odsto, na 4,52 milijarde dolara, sa 7,9 milijardi godinu dana ranije.

Pepsiko je takođe saopštila o neznatnom padu prodaje napitaka na ruskom tržištu.

Ukupni prihode Pepsiko prošle godine su povećani 0,4 odsto, na 66,68 milijardi dolara. Na ruskom tržištu je ostvareno oko sedam odsto ukupnih prihoda kompanije.

Agencija Tas je ranije objavila da je rast prodaje proizvoda brenda “koka-kola” u Rusiji u 2014. godini usporen na jedan odsto, sa pet odsto u 2013. godini.

Koka-kola je u svom izvještaju navela da je negativan uticaj na prodaju imao pad prihoda stanovništva, “složena geopolitička situacija i ukupni makroekonomski trendovi.

Koka-kola Helenik posluje u 28 zemalja svijeta i vodeća je kompanija za proizvodnju pića u Evropi.

U Rusiji ima 12 fabrika u kojima se proizvod 12,5 miliona litara napitaka dnevno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *