Austrija obustavila otplatu dugova za HETA – Odluka bez uticaja na dalju prodaju

Dodajte komentar

Austrija je u nedjelju objavila da je obustavila otplatu više od 11 milijardi eura dugova Hypo Alpe-Adria-Bank Internationala dok ne nađe način kako ugasiti nacionalizovanu banku bez dodatnih troškova za porezne obveznike.

Riječ je o novom obratu u borbi Austrije s posrnulom bankom čiji su problemi počeli 2008. i koja je poreske obveznike već koštala 5,55 milijardi eura. Odluka bi mogla pogoditi preostale kreditore gubitaške banke koji bi mogli podići tužbe, u nastojanju da povrate uloženi novac, piše Wall Street Journal.

”Nećemo više koristiti novac poreskih obveznika”, saopšteno je iz austrijskog Ministarstva finansija.

Mogući otpis čak 8,7 milijardi eura duga nadmašuje očekivanja austrijske vlade i HETA-a, ustanove koja je uspostavljena za preuzimanje dugova loših banka, te ukazuje na lošu strukturu ulaganja Hypo banke. Kada je Heta prošle godine uspostavljena, njena se imovina procjenjivala na 18 milijardi eura.

Hypo se u 1990-ima i početkom 2000-ih proširio na Jugoistočnu Evropu, gdje je nudio kredite za kupovinu nekretnina, automobila i jahti te kredite poslovnim korisnicima. Ta je ekspanzija imala podršku gotovo neograničenih garancija tadašnjih lokalnih vlasti Koruške, na čelu s tadašnjim guvernerom te uastrijske pokrajine, desničarskim populistom Jörgom Haiderom.

Banku je 2007. preuzela bavarska državna banka BayernLB koja je većinsko vlasništvo u Hypu zadržala do 2009., kada ga preuzima austrijska vlada. Od tada se vlada u Beču i BayernLB spore oko toga ko treba snositi rastuće troškove gašenja Hypa.

Nakon nedjeljne izjave nije jasno šta će se desiti s 10 milijardi eura dugova Hypa za koje je garancije izdala koruška vlada.

Iz austrijske Agencije za nadzor banka saopštili su da ova odluka neće uticati na planove prodaje Hypove mreže u jugoistočnoj Evropi američkom investicionom fondu Advent International i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *