“Bankari evo prilike za kredite i niže kamate”

Dodajte komentar

Za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva, kroz projekat IPARD like za koji su se poljoprivrednici mogli prijavljivati do juče, stiglo je oko 400 prijava.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović saopštio je da je do petka bilo 352 zahtjeva, a očekivao je najmanje još 50 aplikacija do kraja jučerašnjeg dana. Najviše prijava za podršku 65 odsto je iz sjevernog dijela.

„Posebno nas raduju aplikacije koje su usmjerene na uvećanje stočnog fonda i širenje biljne proizvodnje”, kazao je Ivanović. Pojedinačno je najviše prijavljenih iz Podgorice.

U odnosu na projekat MIDAS, povećan je broj aplikacija mladih poljoprivrednih proizvođača. „Mladi ljudi prepoznaju šansu koju pruža agrobiznis. I to je bitno za budućnost poljoprivrede”, rekao je Ivanović.

Više je i greenfield aplikacija, gdje su i one za podršku novim zasadima.

Ministar je istakao da je IPARD-like do sada najveći poljoprivredni projekat u Crnoj Gori, za koji je obezbijeđeno 4,1 milion eura bespovratne podrške, a očekivane investicije su 8,2 miliona.

Ivanović je kazao da je tražnja za investicijama jasan poziv bankarskom sektoru i državnom IRF-u da postoji prostor za jačanje kreditne aktivnosti i smanjenje kamatnih stopa.

„Gospodo bankari, sreli smo prije gotovo godinu i obećali ste da ćete podržati razvoj poljoprivrede. Evo prilike da ispunite dato obećanje”, poručio je Ivanović.

Slijede dva mjeseca terenskog rada, obilazak svakog poljoprivrednog proizvođača koji je podnio aplikaciju i provjera dostavljene dokumentacije. U slučaju da nakon sprovedenih provjera, iznos traženih investicija bude veći od osam miliona, prednost će imati projekti kojima se uvećava stočni fond i šire zasadi.

Foto: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *