5 najčešćih grešaka kod korišćenja kreditnih kartica

Dodajte komentar

Prvi poduhvat većine ljudi koji imaju mogućnost korišćenja kreditnih kartica je upravo njihovo otvaranje što prije. Nažalost, mnogi od njih su mladi, bez iskustva u planiranju svojih finansija i rukovođenju novcem.

To može dovesti do brojnih problema, često na kraju dovodi do loše finansijske situacije. Međutim, otvaranje kreditne kartice ne mora da bude katastrofalno – ako znate kako da ih pravilno koristite.

Izdvojili smo pet grešaka koje treba izbjegavati.

Kašnjenje sa uplatom

Prilikom vađenja kreditne kartice službenik banke će vam reći datum kada vaše obaveze dospijevaju na naplatu. Taj datum nikako ne smijete da zaboravite. Većina kreditnih kartica će vam omogućiti grejs period od nekoliko dana, međutim kad istekne tih trideset dana, vi ćete biti prijavljeni kreditnom birou kao dužnik, a to utiče na vaš kreditni rezultat.
Ako vaš datum dospijeća za vas pada u nezgodnom trenutku u mjesecu, možete pozvati svoju banku i pokušati da promijenite datum koji je više u skladu sa vašim mogućnostima.

Minimalna uplata

Svakog mjeseca postoji iznos koji je obavezan za uplatu. Međutim, u vašem je interesu da uplatite više od minimalne uplate.
Minimalna uplata samo obezbjeđuje pravilnu uplatu mjesečnih obaveza. Kada biste uplaćivali više od minimuma svakog mjeseca znatno biste skratili vrijeme otplate duga, a samim tim biste platili i manji iznos kamate. Veći iznos uplate je vama u interesu.

Povećanje limita po kartici

Ovo znači da ste prezaduženi i da ne možete da ispunite svoje obaveze na vrijeme. Većina korisnika kreditne kartice neracionalno troši i samim tim stvara dugove koje ne može da izmiri. Vođenje evidencije o zaduženju će vam pomoći da izbjegnete da vam više rata dospijeva na naplatu u istom mjesecu. Većina tradicionalnih kreditnih kartica nudi dodatni keš, trebalo bi da znate da bi ovo trebalo da vam bude posljednja opcija. Uzimanjem dodatnog novca samo ćete povećati svoju zaduženost .
Gotovina unaprijed je jedan korak unazad koji će vam znatno produžiti i otežati otplatu duga po kreditnoj kartici.

Izbjegavanje plaćanja                                                                                          

Ako ste se zadužili previše i ne možete platiti troškove ili znate da ćete zakasniti jedan mjesec , obavijestite svoju banku. U stvari, trebali biste otići u banku … ozbiljno. Bankarski službenik vam može izaći u susret i pomoći vam u nalaženju najboljeg rješenja za nastalu situaciju.

Zatvaranje stare kartice

Možda ste otvorili svoju prvu kreditnu karticu sa 18 godina, a sada imate 28 godina i imate dobar kreditni rezultat. Možda ne koristite tu kreditnu karticu često i možda ćete shodno tome odlučiti da je zatvorite. To bi možda bilo pogrešno ukoliko vaša stara kreditna kartica ima bolje uslove i niže troškove nego nova.

Kreditne kartice su često naš prvi dodir sa nekom vrstom kredita. Važno je da znate kako najbolje da ih koristite, jer vaše ponašanje može uticati na vašu finansijsku budućnost. Koristite svoje kreditne kartice mudro i to vam može pomoći da ispunite svoje finansijske ciljeve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *