“Oštećenim klijentima isplatiti sve što im je oduzeto”

Dodajte komentar

Probleme klijenata banaka i mikrofinansijskih institucija, kao i žiranata čija finansijska prava su prekršena razmotrio je u petak bankarski ombudsman Halil Kalač, koji se sa dvadeset obespravljenih građana sastao na Cetinju, savjetujući onima koji su se u ovim relacijama našli na ilegalan način da se obrate nadležnim organima, odnosno policiji, tužilaštvu i sudu.

“Pored krivotvorenja žirantstva, iznošeni su prigovori i zbog blokiranja više od 50 odsto primanja, što je suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju. Na osnovu ovih dvaju svojstava smo dobro razmotrili i analizirali problematiku žiranata, a na kraju sam, tamo gdje se moglo nešto u van sudskom postupku završiti, prihvatio prigovore, a tamo gdje bankarski ombudsman nije nadležan, uputio sam oštećene na institucije koje su ovlašćene”, rekao je Kalač nakon sastanka sa klijentima i žirantima.

Kalač je sugerisao da se slučajevi u kojima su bile prisutne krivične radnje prijave policiji, tužilaštvu i sudu.

“Građani prvo treba da u policiji daju izjavu inspektoru za kriminal i krenu u postupak utvrđivanja krivičnih djela. U tome svemu posao treba da odradi tužilaštvo, a na sudu da se utvrde i osude krivične radnje i da dođe do poništenja žirantstva koje je na osnovu krivičnih radnji zasnovano”, naglasio je bankarski ombudsman. On je apostrofirao da tamo gdje se desi da neko izmiruje tuđu obavezu po osnovu krivotvorenja treba odmah podići privatnu tužbu u cilju izvršenja nadoknada sa svim pripadajućim kamatama za izmirenu obavezu tamo gdje je banka izvršila naplatu.

“Tu obavezu će, pored toga što je izvršio i klijent, izvršiti i banka koja je to žirantstvo odobrila, a nije smjela”, istakao je Kalač.

Skidanje sredstava sa računa

Skidanje sa računa više od 50 odsto mjesečnih primanja klijenta ili žiranta suprotno je članu 103 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju. Međutim, u slučaju gubitka posla kreditne obaveze ne miruju, a prema riječima bankarskog ombudsmana nije bilo inicijative da se to promijeni.

Omogućen uvid u Kreditni registar

Na pitanje Vikend novina kako građanin može provjeriti da li se, a da toga nije svjestan, u nekom ugovoru nalazi u svojstvu žiranta, Kalač je odgovorio da je to moguće učiniti u Kreditnom registru CBCG gdje se na lični uvid ili na zahtjev sudskih institucija može dobiti informacija. Registar se vodi od 2008. godine i pomogao je suzbijanju krivotvorenja žirantstva, što potvrđuje činjenica da u prošloj godini nije zabilježen nijedan takav slučaj.

Žiranti za falsifikovanje dokumentacije saznali tek kada su dobili opomene

Sastanak bankarskog ombudsmana sa obespravljenim klijentima i žirantima dio je njegove ustaljene prakse, koja se, u smislu ažurnosti i boljeg pristupa problemima, pokazala kao kvalitetna.

“Problematika klijenata odnosi se na bankarske proizvode iz kreditne ekspanzije koja je postojala od 2006. do 2008. godine. Ovdje je posebno potrebno istaći da, kada je u pitanju žirantstvo, prisutna su krivotvorenja žirantstva. Žiranti su to saznali kada su dobili opomene zbog neizmirenih obaveza ili od Kreditnog biroa Centralne banke Crne Gore kada su otišli da sa nekom bankom zaključe neki posao, što su za njih bila iznenađenja”, naglasio je Kalač.

Prema njegovim riječima bilo je mnogo pokazatelja da se radi o falsifikovanju dokumentacije, falsifikovanju potpisa ili mij enj anju brojki u dokumentaciji koja je izvorno predata za kreditni aranž žman, zbog čega su građani u veoma teškoj situaciji.

“Ništa manje teško nije ni onima koji su legalno preuzeli ulogu žiranta, ali koji su u velikim problemima zbog vraćanja kredita kojeg klijent ne otplaćuje. U tom smislu nema prigovora da je došlo do krivičnih radnji, ali su prisutne ekonomske teškoće i ogromno nerazumijevanje, prvo, klijenta kod kojeg su žiranti i od banke kod koje je taj kredit zaključen” dodao je Kalač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *