Audi: značenje imena i loga

Dodajte komentar

Kompaniju je osnovao August Horch 1909. Rašireno mišljenje je da je AUDI skraćenica “Auto Union Deutschland Ingolstadt”, međutim značenje naziva je drugačije. Da Audi liči na Fiata? Nema teorije. Čak ni po konstrukciji imena.

Nakon što je Horch dobio otkaz u svojoj prvoj firmi za izradu automobila koju je sam osnovao, zabranjeno mu je da njegova novoosnovana firma nosi njegovo prezime. Koji paradoks.

Predlog za naziv nove kompanije dobio je od svog sina. Desilo se da mu je sin tih dana spremao ispit iz latinskog, te mu je predložio da prezime (horch – slušati, njem.) prevede na latinski. Znači, Audi je glagol slušati na latinskom i po njemu je dobila ime jedna od najprepoznatljivijih auto industrija na svijetu.

1932. godine, četiri firme – Audi, Wanderer, DKW i Horch (prva Augustova firma) se ujedinjuju u jednu zbog zajedničkog plana o tehnološkom napretku. Zajednički samo prave trkačke automobile koje nose oznake Audija, dok u komercijalne svrhe sve četiri firme izrađuju svoja auta. Tada nastaje logo firme – 4 kruga predstavljaju 4 firme, poredana onako kako su gore imenovana. Ispočetka krugove je presjecala vodoravna linija koja je vremenom izbačena.

Poslije Drugog svjetskog rata glavna fabrika Audija se našla u Istočnoj Njemačkoj; tamo se pravi Trabant, dok se Auto Unija premješta u pogone DKWa. Razlika socijalističkog i kapitalističkog proizvoda je ovdje izrazita – uporedite Trabanta i Audi 80, a nastali su iz iste firme u razlici od 30 godina.

August Horch umire 1951., a kompaniju kupuje prvo Mercedes a onda Volkswagen 1964. Tada počinje novija istorija Audija. Prvi modeli imaju oznake po deseticama (Audi 80, 90, 100 i sl.), dok se 1994. preimenuju u sadašnje nazive serija.

Audijev moto je „Napredak kroz tehniku“ (na njem. Vorsprung durch Technik). Od najvećih inovacija koje su uveli je svakako pogon na sva četiri točka – quattro – prvi put u serijskoj prozivodnji i na sportskim takmičenjima. Audijev trkački automobil je ranih osamdesetih mlatio na rally trkama. Trabant je u međuvremenu sa svojim dvotaktnim motorom mlatio na autocesti Tomose i zaprežna vozila.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *