DN: Etihad bi da Montenegro erlajns preseli u Srbiju

Dodajte komentar

Predstavnici avio-kompanije Etihad ervejz iz Abu Dabija nedavno su se sastali sa čelnicima Vlade Crne Gore sa kojima su razgovarali o mogućoj kupovini Montenegro erlajnza, saznaju Dnevne novine.

Na sastanku je usmeno predstavljen jedan od planova Etihada kojim bi sjedište Montenegro erlajnza bilo preseljeno iz Podgorice u Beograd, dok bi broj radnika drastično smanjen sa 450 na 120 zaposlenih.

Tokom razgovora predstavnici Etihada su naglasili i da postoji mogućnost da se jedan “embraer” iz Podgorice prebaci u Italiju, dok bi drugi bio vraćen po isteku ugovora o iznajmljivanju.

Ovo nije prvi put da se Etihad interesuje za Montenegro erlajnz. Ova poznata avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ranije je pokazala zainteresovanost za Montenegro erlajnz, ali do dogovora nije došlo jer su zahtjevali i ulazak u vlasničku strukturu Aerodroma Crne Gore.

Sličnu stvar Etihad je prije dvije godine uradio u Srbiji kada je preuzeo 49 odsto akcija tadašnjeg jAt ervejsa dok je država Srbija ostala vlasnik 51 odsto akcija. Nakon toga ime kompanije je promijenjeno u Er Srbija. Za sada je nepoznanica da li će ukoliko dođe do dogovora Vlade i Etihada Montenegro erlajns zadržati ili pak promijeniti ime.

Vladinim Planom privatizacije za ovu godinu predviđena je prodaja 50 odsto 1 akcijskog kapitala Montenegro erlajnsa izraženog kroz 1.750.259 akcija koje su u svojini Vlade Crne Gore. Nominalna vrijednost svake akcije, kako su objasnili iz Vlade iznosi 8.855 eura.

Pregvaraju o kod šering ugovoru

Kako je ranije objavljeno u crnogoskim medijima Etihad je sa našim nacionalni avio-prevoznikom već pregovarao o zaključivanju poslovnog aranžmana u kojem bi ove dvije kompanije dijelile letove, odnosno stavili svoje kodove na letove na koje se odnosi sporazum.

Takozvani kod šering ugovor podrazumijevao bi da avio-kompanije, potpisnice sporazuma, prodaju karte na tim letovima i dolučuju čiji će avioni održavati liniju. Kao jedan od pregovarača u ime Etuhada pominjao se i bivši srpski ministar finansija Mlađan Dinkić, ali on nije ni potvrdio, a ni demantovao tu informaciju.

Montenegro erlajns već ima takve ugovore sa dvije avio-kompanije. Nacionalni avio-prevoznik je prošle godine zaključio ugovor sa Air Franceom, za letove od Podgorice do Pariza, a zatim i sa Air Serbiom za letove od Tivta do Beograda. Karte za te letove prodaju sve kompanije koje imaju ugovor, a putnicima je prednost, osim razvijene mreže letova, i to što mogu da kupe karte kod kompanije čije su cijene niže.

Proglašeni za avio kompaniju godine

Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, ponijela je nedavno titulu “avio-kompanija godine”. Nagrada je dodijeljena u okviru glasanja “Aviejšn 100 za 2015. godinu”, u organizaciji časopisa Erlajn ekonomiks.

Ovu značajnu nagradu Etihad je dobio na osnovu glasanja predstavnika iz te oblasti poslovanja, a priznanja dolaze nakon izuzetne godine u kojoj je doživio značajan napredak u ukupnom rastu, inovacijama i uslugama, navedeno je u saopštenju ove avio-kompanije.

Tokom 2014. godine kompanija je uvela 10 novih linija, uključujući tri u Sjevernoj Americi i uložila značajna sredstva u nova partnerstva sa udjelom u vlasništvu. Etihad ervejz počeo je da radi 2003. godine, a u 2014. je prevezao 14,8 miliona putnika. Iz sjedišta u Abu Dabiju, Etihad leti ka 111 destinacija prevozeći putnike i robu na Bliski Istok, u Afriku, Evropu, Aziju, Australiju i Južnu i Sjevernu Ameriku.

Ta avio-kompanija ima flotu od 110 aviona Erbas i Boing, a naručeno je preko 200 novih letelica, uključujući 70 aviona “boing 787”, 25 aviona “boing 777-X”, 62 aviona “erbas A350” i devet aviona “erbas A380”

Dug devet miliona?

Prema nezvaničnim informacija dug Montenegro erlajnza porastao je na devet miliona eura, što je jedan od razloga zbog kojih je Vladi Crne Gore prihvatljiv model koji je predstavio Etihad.

Nedavno, Vlada je usvojila plan da u ovoj godini preuzme dug od nacionalne aviokomapnije, u iznosu do 3,7 miliona eura. Prethodnih godina Vlada je takođe budžetom pokrivala gubitke naše nacionalne avio-kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *