Američki investitor nezadovoljan: “Partijsko upravljanje Budvanskom rivijerom je ekonomski neodrživo”

Dodajte komentar

Manjinski akcionar hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, Stratex grupa američkog biznismena Nila Emilfabra, ocijenio je da je očigledno da je dosadašnje partijsko  upravljanje  preduzećem “anahrono i ekonomski neodrživo”.

“I onemogućava ozbiljne investicije i transformaciju u modernu hotelsku grupu. Budvanska rivijera konstantno posluje na granici rentabilnosti i nikada nije isplatila dividendu”, saopšteno je “Vijestima” iz Stratex grupe.

Na ključnim rukovodećim pozicijama je DPS – SDP kadar.

Predsjedništvo SDP-a je usvojilo zaključak, prema kojem se članovi vlade iz te partije obavezuju da ne podrže prodaju imovine većinski državne Budvanske rivijere, što su i uradili. To preduzeće, odnosno njegova imovina bez grad-hotela Sveti Stefan koji je izdat, i u ovogodišnjem je planu privatizacije, podrškom većine u Vladi – DPS-a.

Stav SDP-a od kraja januara ove godine, iako je HG više godina u planu privatizacije, je da nema prodaje dok ne budu jasni model i svrha privatizacije. Nezvanično su tražili da se prvo uradi strategija razvoja kompanije, pa odredi model privatizacije, a morao bi biti međunarodni tender.

Do privatizacije, odnosno segmentacije, najjače hotelske kompnije u Crnoj Gori moguće je da neće doći ove godine, s obzirom na podijeljene stavove na prekjučerašnjoj sjednici Borda direktora Budvanske.

“Stratex grupa je sve akcije u Budvanskoj rivijeri kupila na berzi od privatnih vlasnika. Od nedavno imamo dva člana u odboru direktora i pokušavamo da unaprijedimo poslovanje kompanije na svim nivoima. Želimo da zaštitimo imovinu preduzeća, povećamo broj hotelskih jedinica, broj zaposlenih i značajno podignemo nivo turističke usluge”, saopštili su iz te grupe koja ima 21 odsto budvanskog preduzeća.

HG posjeduje kompleks Slovenska plaža, hotele Palas, Aleksandar, Mogren, Castellastva i zakupac je kolašinske Lipke.

Jasan stav da bi prodaja imovine ove godine bila ishitren potez, pa čak i nepoželjno rješenje na sjednici odbora direktora, kojom predsjedava Svetozar Marović (DPS), iako to nije bilo na dnevnom redu, iznio je član odbora Mirko Stanić (SDP).

Stanić je, nezvanično saznajemo, predstavnicima Stratex grupe iznio stav da je prvo potrebno uraditi strategiju razvoja kompanije, pa odrediti model privatizacije. On je predložio da se u izradi strategije uključe stručnjaci, a procijenjeno je da postupak ne bi mogao biti završen ove godine. Članovi borda Stratex-+a su Dragan Prelević i Željko Stašević.

Iz SDP-a je saopšteno da, kada se otklone nedostaci i dileme o svrsi i modelu privatizacije, može da se razmotri prodaja. O tome će se u četvrtak zvanično izjasniti i odbor SDP-a u Budvi.

Članovima Opštinskog odbora, sa kojima se i sastajao vrh SDP-a, informacije koje su se razmjenjivane o najavljenoj privatizaciji, kako tvrde neformalno, dovoljne su da se SDP i u ovoj prilici konfrontira u Budvi sa vladajućim DPS-om. Sličan stav je i sa namjerom prodaje Kraljičine plaže između Bara i Budve te izmjenama ugovora o izdavanju hotelskog kompleksa „Sveti Stefan – Miločer“.

Na sjednici skupštine akiconara Budvanske rivijere, uoči Nove godine, usvojen je elaborat o procjeni akcijskog kapitala te kompanije, vrijednosti 176,8 miliona eura.

Tražen  oprez  i zbog loših dosadašnjih privatizacija

Protiv privatizacije na prekjučerašnjoj sjednici Borda direktora Budvanske rivijere govorio je i član odbora Ratko Vukotić, ali je navodio i drugačije razloge od SDP-a, saznaju “Vijesti”. On je, osim toga da ne treba da dođe do prodaje prije nego što ekspretski tim uradi strategiju, više bio motivisan primjerima loših privatizacija, posebno u Nikšiću i Podgorici.

Vukotić je ukazivao na propale prodaje preduzeća, kao i na to da je u nekim uspješnim firmama, koje i sada tako posluju, broj radnika manji čak i deset puta nego kada su bile državne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *