CHF: Prezaduženi građani u nemilosti banke i države

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju nije podržao Predlog Zzkona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji su u skupštinsku proceduru podnijeli poslanici Demokraskog fronta Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Za taj zakon su glasali poslanici DF-a i SNP-a dok su uzdržani bili iz DPS-a, Bošnjačke strane i Albanske alternative.

Prema predlogu zakona, teret kursnih razlika treba da podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država, što znači da Hipo Alpe Adrija banka treba da otpiše 66 od sto kursnih razlika, od čega bi država preuzela 33 odsto, a korisnici kredita 34 odsto.

Poslanici su glasali o ovom predlogu zakona, iako odboru nije dostavljeno mišljenje Vlade. Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da neće čekati stav Vlade i Ministarstva finansija vezano za predlog zakona da bi se poslanici izjasnili, piše današnji Dan.

– Imali su vremena na sjednici u četvrtak da daju mišljenje. U međuvremenu se i zakonodavni odbor bavio ustavnošću ovog zakona i utvrđeno je da je u skladu sa ustavom i pravnim sistemom.

Odavde se šalje apel da se, bez želje da iko pristiska sud da donese presudu po pravdi i zakonu, taj predmet što hitnije razmotri i da ima prioritet kod sudova. Kašnjenje kod donošenja presude, kakva god da bude, prouzrokuje dalje štete – rekao je Damjanović.

On je kazao da će ipak iskoristiti mogućnosti da se predlog zakona nađe na dnevnom redu Skupštine.

Na činjenicu da se Vlada nije izjašnjavala o Predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure primjedbu je imao i Milutin Đukanović (DF).

– Nije korektno od Vlade da nijesu dali izjašnjenje o tako značajnom pitanju, jer jedan broj građana Crne Gore zbog kredita u švajcarskim francima preživljava porodičnu dramu. Vlada je trebalo da definiše svoj stav, da li podržava predlog zakona ili ne. Ovako imamo Vladu bez mišljenja, poručio je Đukanović.

Jedan od predlagača zakona Milan Knežević (DF) rekao je „Danu”, da neizglasavanje Predloga zakona o konverziji kredita u francima u eure je neodgovorno prema građanima koje trpe posledice.

– Neizglasavanje je suprotno interesima građana. Sve države u kojima su građani imali isti problem sa kreditima u švajcarskim francima su našle neko rješenje da zaštite građane, samo mi nijesmo. Razočarava činjenica da kolege koje su kritikovale naš predlog zakona nijesu predložili nikakvo rješenje da se pomogne građanima, rekao je Knežević.

On je poručio da je neophodno što prije pomoći građanima.

– Centralna banka i nadležno ministarstvo moraju što prije naći rješenje za ljude koji su podigli kredite. Građani ne mogu više vraćati kredite i osnovna egzistencija im je ugrožena zaključio je Knežević.

Stambene kredite u švajcarskim francima u periodu od 2007. do 2008. godine podiglo je 500 građana Crne Gore kod Hipo banke. U međuvremenu franak se u odnosu na euro uvećao za oko 80 odsto, što je uvećalo i kamate, a glavnicu duga udvostručilo. Centar za zaštitu potrošača pokrenuo je zajedničku tužbu u ime oko 300 klijenata protiv Hipo banke pred podgoričkim Osnovnim sudom. U CEZAP-u smatraju da je neophodno naći rješenje.

– Sve državne institucije treba da se ozbiljno pozabave problemom koji imaju građani koji su podigli kredit u švajcarskim francima. Da li je rješenje ovaj zakon ili neki drugi način u krajnjoj liniji je nebitno ali državni organi treba da se pozabave što prije ovom situacijom u cilju nalaženja adekvatnog rješenja, rekao je jedan od advokata koji zastupa oštećene Vladan Đuranović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *