Vijesti: A2A misli da je ispunio uslove za rukovođenje EPCG

Dodajte komentar

Uprava italijanske kompanije A2A smatra da je ispunila uslove rukovođenja Elektroprivredom Crme Gore kada se uzmu u obzir finansijski problemi EPCG zbog neplaćanja računa za struju Kombinata aluminijuma i regulatorni okvir za cijene. Takav je stav u Nacrtu izvještaja sa mišljenjem o ispunjenosti indikatora iz petogodišnjeg ugovora za EPCG, koji su Italijani dostavili predstavnicima Vlade, saznaju “Vijesti”.

A2A se poziva na to da im je rad otežao dvogodišnji pad cijena električne energije, kada su preuzeli menadžment EPCG. Cijene su i rasle tri posljednje godine.

KAP je ostao dužan oko 45 miliona eura, koliko potražuju u stečaju. Samo zanemarljiv dio tog iznosa mogu naplatiti i to ako novi vlasnik KAP-a plati imovinu. Prethodni italijanski menadžment nije spriječio neplaćanje struje KAP-a.

A2A je ugovorom obavezan da dostavi izvještaj do sredine ovog mjeseca, što su uradili 13. februara, ocjenjujući svoj rad pozitivnim. Vlada treba da se odredi prema stavu partnera, a nedavno je ukazano da nije ispunio ugovorene obaveze. Do kraja marta će se znati hoće li biti nastavka saradnje za većinski državnu EPCG, u kojoj A2A ima skoro 42 odsto akcija.

“Na osnovu tog izvještaja ćemo se u konačnom opredijeliti što se tiče Vladine politike o daljem aranžmanu sa A2A. Možemo slobodno konstatovati da očekivana predviđanja nijesu ostvarena, iako je EPCG sada u boljoj poziciji nego što je bio u trenutku ulaska u parterstvo sa A2A”, rekao je vicepremijer Vujica Lazović u oktobru 2014.

Šef Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević izjavio je tada da ima određenih pomjeranja, ali da nijesu ostvareni indikatori u mjeri kako je traženo.

Italijani se ne mogu pohvaliti investicijama u energetsku mrežu, jer nisu poboljšali snabdijevanje potrošača. Nije ispunjen ni uslov o profitu, stepen naplate dugovanja, smanjenje gubitaka u mreži, koji koštaju potrošače…

Pregovarački timovi Vlade i A2A nisu došli do faze u kojoj bi se moglo reći hoće li biti nastavka saradnje za EPCG. Problem je što A2A neće da finansira gradnju termocentrale u Pljevljima, nego bi investitora za taj projekat. Vlada očekuje da predlože partnera za TE.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *