Benzin u Crnoj Gori ponovo među najskupljim u regionu

Dodajte komentar

Najnovije poskupljenje naftnih derivata od pet do šest centi po litru ponovo je svrstalo gorivo u Crnoj Gori među najskuplje u regionu.

U narednih 15 dana litar eurosupera BMB 98 na crnogorskim pumpama će koštati 1,20 eura, BMB 95 1,16 eura, dok će za litar eurodizela građani morati da izdvoje 1,08 umjesto dosadašnjih 1,02 eura.

Šest centi po litru skuplje je i lož ulje, čiji litar za grijanje košta 0,77 eura, dok je cijena lož ulja u veleprodaji 1,05 eura.

Jeftinije u Srbiji, Albaniji i BiH

Iako je početkom godine bio jedan od najjeftinijih u regionu, benzin u Crnoj Gori sada je jeftiniji samo od onog koji plaćaju građani Slovenije i Hrvatske. Eurosuper 95 i 98 prodaju se po višim cijenama u Crnoj Gori nego u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Litar eurosupera 95 u Sloveniji se može kupiti za 1,31 eura, Hrvatskoj 1,21 eura, Albaniji 1,15 eura, Srbiji 1,07 eura, Makedoniji 1,01 eura, a u BiH za euro. Eurosuper 98 u Sloveniji košta 1,35 eura, u Hrvatskoj šest centi manje, u Srbiji 1,15 eura, a u Makedoniji 1,04 eura.

Najskuplji eurodizel toči se na pumpama u Hrvatskoj, gdje za litar treba platiti 1,47 eura, zatim u Sloveniji 1,22 eura, Srbiji 1,16, Albaniji 1,13 eura, BiH jedan euro, a najjeftiniji je u Makedoniji 0,83 eura.

Vrijednost nafte veća 20 odsto

Presudan uticaj na povećanje cijene goriva imala su dešavanja na svjetskoj berzi, gdje je u posljednjih mjesec dana zabilježen porast vrijednosti naftnih derivata za oko 20 odsto. Iz Ministarstva ekonomije ranije su saopštili da ne postoje sigurne projekcije koje bi mogle predvidjeti kretanje vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi u narednom periodu, ali ni valutni odnos eura i dolara, te da je zbog toga teško dati dugoročniju prognozu cijene goriva.

Međutim, cij ena barela nafte na svjetskom tržištu juče su pretrpjele oštar pad, budući da je u fokusu ulagača i dalje prekomjerno snabdijevanje, a dodatan pritisak generisao je i jači dolar. Barel sirove nafte na londonskom tržištu koštao je 58,56 dolara, a na američkom tržištu se njime trgovalo po cijeni od 48,8 dolara.

Naredni obračun maloprodajnih cijena naftnih derivata u Crnoj Gori biće urađen za dvije nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *