4 razloga za zatvaranje kreditne kartice

Dodajte komentar

Da li zadržati svoju kreditnu karticu ili je otkazati? Ovo pitanje često postavljamo sebi, pogotovo kada nam banka pošalje novu karticu. U tom trenutku vlasnici kartica će željeti ponovo da procijene njihovu upotrebu.

Ovdje su četiri razloga za zatvaranje kreditne kartice.

1. Godišnja naknada se ne isplati

Kreditne kartice naplaćuju godišnju naknadu uz koju nude i dodatne nagrade i pogodnosti koje često ne mogu da opravdaju taj trošak. Ukoliko pogledate stvarnu vrijednost koju je kreditna kartica imala za vas u predhodnog perioda, može se desiti da zaključite da se naknada ne isplati.

Na primjer, ako kreditna kartica dolazi s nekim članstvom koje nikada ne koristite i ima veću godišnju članarinu nego druge kreditne kartice, nije potrebno da je i dalje koristite jer vam ne pruža podognosti koje vama trebaju.

2. Niste zadovoljni

Industrija kreditnih kartica je toliko konkurentna da ne treba ostati vjeran firmi koja ih izdaje ako niste zadovoljni. Na primjer, ako redovno dobijate lošu korisničku podršku za vašu kreditnu karticu, onda možda želite da je otkažete. Isto tako, ako je kreditna kartica iz lojaliti programa za određene hotele ili prodavnice koji daju određene nagradne bodove koji vama ne koriste možda je vrijeme da preispitate svoj odnos sa tom kreditnom karticom.

3. Cijene i naknade su više nego kod konkurencije

Banke uz kartice stalno nude nove proizvode sa boljim uslovima. Nije potrebno plaćati visoke članarine i kamate ako konkurentska firma daje iste pogodnosti pod znatno boljim uslovima. Dakle, u tim slučajevima, bilo bi mnogo bolje zatvoriti stare kartice i zamijeniti je sa više konkurentnim proizvodom.

4. Imate više kartica nego što možete upravljati

Ako imate više različitih kreditnih kartica, a vi niste u stanju da držite korak sa svima njima, onda je možda vrijeme da se zatvori neka. Previše kreditnih kartica uključuje nesposobnost praćenje svih, ili nedostatak uplate na svima, uslovljava zatvaranjem onih koje ne koristite duže vrijeme. Eliminisanje nepotrebnih kartica će smanjiti vaš dug, što može povećati vaše kreditne sposobnosti, i ostvariti značajnu uštedu u vašem kućnom buđžetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *