‘Izađite iz obveznica, dionice su budućnost’

Dodajte komentar

Nakon što su se prinosi na obveznice razvijenih država i najvećih svjetskih kompanija spustili na rekordno niske nivoe, a negdje zakoračili i u negativno područje, američki analitičari tvrde kako je ta investicija postala neatraktivna te da je izlaz u dioničkom tržištu.

Posljednju ogromnu monetarnu injekciju od bilion eura nedavno je ubrizgala Evropska centralna banka (ECB), a taj je potez rezultirao rijetko viđenim efektom da čak i korporativne obveznice, poput švajcarskog prehrambenog diva Nestléa bilježe negativne prinose. Drugim riječima, ulagači plaćaju toj kompaniji da bi kupili njen dug.

Da je obvezničko tržište došlo do svog plafona za CNBC je ocijenio Bill Blain, stariji analitičar za obveznice u njujorškoj kompaniji BGC Partners.

– Trenutno imamo situaciju da se negdje oko 40 posto obveznica razvijenog svijeta trguje s negativnim prinosima. Zašto bi željeli investirati u negativne prinose –  retorički se pita Blain.

Prema njegovom mišljenju, dioničko tržište trenutno izgleda mnogo atraktivnije. Slično mišljenje dijeli i Kerry Craig, globalni tržišni strateg u JPMorgan Asset Managementu koji ističe kako bi prelazak iz obvezničkog u dioničko tržište donio veće benefite za ulagače.

Dodao je i kako se dionice s dobrim dividendnim prinosom mogu pronaći i na berzama u eurozoni. Njegove preferencije idu prema cikličkim dionicama koje reaguju na promjene u ekonomiji, dodao je za američki medij.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *